Доступність посилання

ТОП новини

В Україні хочуть створити агентство, яке займатиметься поверненням корупційних грошей


©Shutterstock
©Shutterstock

В Україні готуються до створення спеціального агентства, яке займатиметься пошуком та поверненням грошей, які були вкрадені корупційним шляхом.

Відповідний законопроект у середу презентували представники Мін’юсту, ГПУ та Центру протидії корупції.

За словами виконавчого директор Центру протидії корупції Дар’ї Каленюк, агентство не замінить правоохоронні органи, але допоможе їм вчасно «виявляти злочинні активи і зніме зі слідчих тягар управління арештованим майном».

Як зазначила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, Агентство буде максимально незалежним, у ньому працюватиме не більше 100 людей.

18 серпня президент України Петро Порошенко підписав указ, яким увів у дію рішення РНБО від 20 липня про додаткові заходи щодо запровадження безвізового режиму між Україною та Євросоюзом. Це рішення РНБО, серед іншого, доручає Міністерству юстиції підготувати та подати у двотижневий строк до Кабміну для внесення на розгляд Верховної Ради законопроект про утворення державного органу з повернення активів.

У липні міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що створив у міністерстві управління для забезпечення повернення активів, здобутих злочинним шляхом.

За словами міністра, першими завданнями нового управління мають стати справи, пов’язані з Миколою Злочевським (колишнього міністра екології в Україні звинувачують у виведенні за кордон державних коштів), Сергієм Курченком (компанії якого звинувачують у шахрайстві і відмиванні грошей на великі суми), Дмитром Фірташем і його групою компаній чи Владиславом Каськівим і «Держінвестпроектом», який, як зазначає Арсен Аваков, сприяв виведенню в офшори суми в майже сто мільярдів докризових гривень.

XS
SM
MD
LG