Доступність посилання

ТОП новини

У Росії заперечили, що західні експерти підтримали Україну на «нормандських» консультаціях


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ Росії висловило здивування з приводу того, що Україна повідомила про підтримку її позиції німецькими і французькими експертами на зустрічі, що відбулася в четвер, 20 серпня.

«Це не відповідає дійсності. Недоліки аргументації очевидні», – заявили в Москві, але не навели своєї інтерпретації позиції західних експертів.

Російські ж представники на цій зустрічі юридичних експертів країн «нормандської четвірки» в Берліні, як стверджують в МЗС Росії, «продемонстрували», що дії України не відповідають мінським домовленостям.

У першу чергу Москва звертає увагу на «вперту відмову київської влади від прямого діалогу… з представниками Донецька і Луганська», вочевидь маючи на увазі ватажків тамтешніх збройних угруповань підтримуваних Росією сепаратистів, визнаних в Україні терористичними.

Як на цю аргументацію Москви відреагували представники інших країн-учасниць консультацій, МЗС Росії не повідомило.

У четвер, 20 серпня, після завершення юридичних консультацій експертів України, Німеччини, Франції і Росії міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що ці консультації підтвердили виконання Україною мінських домовленостей у повному обсязі.

Він нагадав, що самою метою цих консультацій було розтлумачити російській стороні той факт, що Україна виконала положення мінських угод стосовно конституційних змін, без ніяких обговорень самого змісту Конституції України чи процедури її ухвалення.

Так само успішними для України назвав ці консультації президент Петро Порошенко. За його словами, на них Київ «продемонстрував спільну з ЄС позицію з приводу виконання Україною мінських угод».

Росія постійно вимагає від Заходу «тиску на Київ», не згадуючи про власні зобов’язання за мінськими домовленостями і їхні постійні порушення.

На Заході ж наголошують, що в той час, як Україна намагається виконати мінські домовленості якнайповніше, їх не виконують і постійно порушують якраз Росія і підтримувані нею сепаратисти – зокрема, тим, що Москва не тільки не відводить із України свої війська і бойову техніку, а сепаратисти не розпускають свої незаконні збройні формування, а навпаки, Росія й сепаратисти посилюють заповнення регіону російськими військами й бойовою технікою і зміцнюють боєздатність незаконних формувань.

Зокрема, на Заході відзначали, що Київ виконав пункт мінських домовленостей щодо окремих районів Донеччини й Луганщини, коли схвалив внесення до пропонованих змін до Конституції згадки про особливості їхнього місцевого самоврядування.

У Києві ж звертають увагу, що дії, пов’язані з Донбасом, там узгоджують із легітимними представниками регіону – але не з сепаратистами з угруповань «ДНР» і «ЛНР», що захопили частину регіону збройною силою за підтримки Росії. Наразі з ними тримають тільки певні контакти через Тристоронню групу, в рамках якої ведуть переговори про практичні питання життя людей на окупованій частині Донбасу, звільнення заручників тощо.

XS
SM
MD
LG