Доступність посилання

ТОП новини

У Таджикистані повідомили про нові затримання і ліквідації бойовиків після п’ятничних нападів


У Душанбе з міркувань безпеки не відкрилися базари, 6 вересня 2015 року
У Душанбе з міркувань безпеки не відкрилися базари, 6 вересня 2015 року

У Таджикистані повідомили про нових затриманих у справі про заколот, очолений уже колишнім заступником міністра оборони країни, і про ліквідацію нових бойовиків із його угруповання.

Зокрема, після ранкового повідомлення про затримання двох офіцерів Міністерства оборони пізніше повідомили про затримання ще двох колишніх міліціонерів, які знали про планований напад, але не повідомили про нього, двох особистих охоронців чільного заколотника і ще однієї особи. Цим сімом уже висунули звинувачення за статтею Кримінального кодексу Таджикистану про тероризм.

Загалом на цей час затримані вже 39 заколотників і причетних до заколоту, повідомляють таджикистанські силовики.

Тим часом далі триває операція ліквідації збройного угруповання в Ромітській ущелині у Вагдатському районі – місцевості за 150 кілометрів від столиці Душанбе, де переховуються бойовики на чолі з уже звільненим із посади заступником міністра оборони генерал-майором Абдугалімом Назарзодою.

У її перебігу в неділю ліквідували ще чотирьох його спільників, заявили в Міністерстві внутрішніх справ Таджикистану.

Загалом у перебігу і перших нападів, і цієї операції загинуло вже 44 людини – 18 силовиків і 26 заколотників.

Президент Таджикистану Емомалі Рагмон, перебуваючи в місті Вагдаті, заявив, що ця операція має завершитися найближчими днями, і запевнив, що всі винні будуть покарані.

У п’ятницю, 4 вересня, невідомі напали на відділок міліції в райцентрі Вагдаті, а потім на будівлю силовиків на околиці столиці Душанбе, захопивши при цьому запаси зброї. Спершу вважали, що ці напади не пов’язані, але потім з’ясували, що це була справа рук групи, яку зібрав на той час заступник міністра оборони Абдугалім Назарзода; його негайно звільнили з посади.

Абдугалім Назарзода, колишній командир загонів ісламської опозиції і прихильник недавно забороненої Партії ісламського відродження Таджикистану, увійшов до офіційних силових структур держави 1997 року за умовами домовленостей між владою й опозицією про завершення п’ятирічної громадянської війни.

XS
SM
MD
LG