Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти знову підтвердили плани власних «виборів»


Денис Пушилін (л) і Владислав Дейнего (п)
Денис Пушилін (л) і Владислав Дейнего (п)

Луганські й донецькі сепаратисти знову підтвердили, що мають намір провести власні «вибори», при цьому стверджуючи, ніби вони будуть відповідати мінським домовленостям.

Зокрема, в окупованому Луганську представник незаконного збройного угруповання «ЛНР», визнаного в Україні терористичним, при Тристоронній контактній групі Владислав Дейнего заявив, що вони були «вимушені» ухвалити рішення про такі «вибори» за своїми власними «законами» для того, щоб виконати мінські домовленості, бо Київ, мовляв, «заблокував» дію відповідних українських законодавчих актів.

При цьому він стверджував, що українські закони про вибори треба ухвалювати «тільки за наслідками їхнього обговорення з Луганськом і Донецьком».

Тим часом в окупованому Донецьку чільний ватажок іншого незаконного збройного угруповання «ДНР», теж визнаного в Україні терористичним, Олександр Захарченко заявив, що там готові провести місцеві вибори за українським законодавством, але теж тільки за умови, що його узгодять із обома сепаратистськими угрупованнями і воно буде містити всі вимоги сепаратистів.

Представник цього ж угруповання при Тристоронній контактній групі Денис Пушилін висловив «жаль» із приводу того, що Бюро демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ відмовилося спостерігати за «виборами», які хочуть влаштувати сепаратисти. Але він додав, що на це погодилася низка інших «міжнародних спостерігачів».

Раніше в четвер, 10 вересня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров теж заявляв, що обидва підтримувані Москвою угруповання готові провести свої «вибори» за українським законодавством і за участі спостерігачів ОБСЄ, але, за його словами, для цього необхідні прямі консультації «між Києвом, Донецьком і Луганськом».

А в Бюро демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ повідомили, що отримали запрошення влади України спостерігати за місцевими виборами 25 жовтня і візьмуть у цьому участь. ОБСЄ розглядає тільки такі прохання про моніторинг виборів, що надходять від законної влади тієї чи іншої країни.

У Києві й на Заході вже багато разів попереджали, що самозвані «вибори» сепаратистів означатимуть зрив мінських домовленостей і зашкодять мирному процесові на окупованій частині Донбасу.

Тим часом донецькі сепаратисти продовжують заявляти, що мають намір провести свої «вибори» 18 жовтня, а луганські – 1 листопада.

Мінські домовленості, зокрема, остання з них – Комплекс заходів, передбачають, що вибори на тимчасово окупованих територіях на Донбасі мають відбутися на підставі законодавства України, з дотриманням стандартів ОБСЄ і за моніторингу з боку БДІПЛ ОБСЄ.

Відповідно до нині чинного українського законодавства, місцеві вибори в тимчасово окупованих частинах Донецької й Луганської областей наразі не проводяться.

Влада України не раз наголошувала, що рішення стосовно Донеччини й Луганщини ухвалює після консультацій із легітимними представниками цих територій, але не збирається домовлятися про такі питання з сепаратистами, які захопили частину цих областей збройною силою за підтримки Росії і яких Київ визнає терористами.

XS
SM
MD
LG