Доступність посилання

ТОП новини

Іще майже 60 людей загинули в сутичках силовиків і курдських повстанців на межі Туреччини й Іраку


Бойові вертольоти ВПС Туреччини в перебігу операції проти курдських сепаратистів, архівне фото
Бойові вертольоти ВПС Туреччини в перебігу операції проти курдських сепаратистів, архівне фото

Унаслідок низки сутичок між турецькими силовиками і курдськими повстанцями-сепаратистами на південному сході Туреччини і в сусідньому північному Іраку загинули за останні дні ще майже 60 людей.

Зокрема, як заявив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, тільки в перебігу воєнної операції турецьких силовиків, що була здійснена вночі на півночі Іраку, були знищені понад 30 курдських бойовиків.

За його словами, загалом у перебігу силових операцій проти повстанців від липня цього року на території Туреччини і півночі Іраку були ліквідовані близько двох тисяч бойовиків, також загинули близько 150 турецьких силовиків.

Попереднього дня, в понеділок, 28 вересня, турецькі військові повідомляли про ліквідацію ще шести бойовиків сепаратистського збройного угруповання «Робітнича партія Курдистану» в сутичках біля кордону з Іраком. Того ж дня внаслідок нападу курдських бойовиків у місті Адана на півдні Туреччини загинули двоє працівників турецької поліції.

Крім того, турецькі військові заявляли і про загибель іще не менш як 19 бойовиків унаслідок повітряних ударів на півночі Іраку минулої п’ятниці, 25 вересня.

Останнім часом через поновлені напади курдських сепаратистів зірвалося нестійке перемир’я між ними й турецькою владою, що тривало від 2013 року. У його зриві сторони звинуватили одна одну.

Курдське збройне сепаратистське угруповання «Робітнича партія Курдистану», яке не є партією, з кінця 1970-х років під різними назвами бореться за самостійність чи принаймні широку автономію для турецьких курдів на марксистсько-ленінських засадах на південному сході Туреччини. Це угруповання також має свої бази в горах на півночі сусіднього Іраку, де місцеве населення теж становлять переважно курди. За час цього протистояння між турецькими курдами і державним керівництвом у Туреччині загинули понад 45 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG