Доступність посилання

ТОП новини

Київ обурений продовженням у Росії судового процесу над Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

У МЗС України висловлюють протест щодо продовження у Росії судового процесу над українським штурманом Надією Савченко, а також закликають Москву негайно звільнити її та інших громадян України, яких там утримують.

«Обурені тим, що попри надані захистом неспростовні докази її невинуватості, 5 жовтня цього року Ростовський обласний суд залишив у силі рішення Донецького міського суду Ростовської області про продовження терміну тримання Надії Савченко під вартою до 16 січня 2016 року», – йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства, опублікованій у понеділок, 5 жовтня.

«Порушуючи взяті на себе зобов’язання у рамках Ради Європи, російська сторона продовжує ігнорувати статус Надії Савченко як члена Парламентської Асамблеї Ради Європи, що користується відповідним імунітетом, наявність якого підтверджено відповідним висновком Комітету ПАРЄ з питань правил, процедури, імунітетів та інституційних справ. Російська Федерація також не виконує взяті на себе згідно з Мінськими домовленостями зобов’язання про звільнення усіх заручників та осіб, що незаконно утримуються, за принципом «всіх-на-всіх», – наголосили в українському МЗС.

У понеділок у Росії Ростовський обласний суд підтвердив рішення про продовження арешту для Надії Савченко.

Донецький міський суд Ростовської області Росії, який розглядає справу Савченко, під час попередніх слухань продовжив для неї запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на шість місяців, до січня 2016 року.

Російські прокурори оголосили обвинувальний висновок українці, за яким їй загрожує до 25 років ув’язнення.

Українську громадянку, народного депутата Надію Савченко вже понад рік утримують у СІЗО в Росії. Її в Росії, зокрема, обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які торік улітку без дозволу української влади перебували під Луганськом.

Савченко і її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

XS
SM
MD
LG