Доступність посилання

ТОП новини

Чехія готується спростити візовий режим для фахівців з України


Прем’єр уряду Чехії Богуслав Соботка і міністр закордонних справ Любомір Заоралек у Празі представили законопроект, метою якого є спрощення процедури отримання довгострокових робочих віз для українських фахівців.

У відповідності до законопроекту «Особливе відношення до висококваліфікованих працівників з України» передбачається залучити вже ближчим часом на чеські підприємства і фірми близько 500 фахівців із середньою технічною й вищою інженерною освітою, а також фахівців у сфері інтернет-технологій.

Як повідомив Любомір Заоралек, законопроект передбачає, зокрема, скоротити час переговорів із заявником у чеському консульстві з кількох годин до 5-10 хвилин. Достатньо буде лише надати запрошення від чеського працедавця, відповідні особисті документи і відбитки пальців, після чого надання річної візи розглядатиметься у прискореному режимі.

З цією метою Чехія має намір відкрити нові контактні центри, зокрема, в Ужгороді, що дозволить полегшити пошук фахівців для чеських підприємств.

Економіка Чехії належить до однієї з найбільш динамічних в Європейському союзі, через те вже в листопаді уряд Чехії планує запропонувати вільні робочі місця випускникам вищих і середніх спеціалізованих навчальних закладів України.

Однак, як заявив прем’єр Богуслав Соботка, вільне робоче місце в Центрах зайнятості протягом 30 днів має бути доступним насамперед чеським громадянам, лише потім на нього може претендувати фахівець з України.

Як наголосив в інтерв'ю Радіо Свобода секретар громадської організації «Українська ініціатива в Чеській Республіці» Богдан Райчинець, українські консульські відділи і неприбуткові організації мали б активніше зайнятись поширенням нової інформації щодо працевлаштування українських громадян в Чехії.

За його словами, важливо також і те, що українські робітники в Чехії зарекомендували себе як висококваліфікована робоча сила, до того ж українська мовна і побутова культура близькі чехам.

Ухвалення нового законопроекту урядом Чехії заплановане на понеділок, 9 листопада.

XS
SM
MD
LG