Доступність посилання

ТОП новини

США і Туреччина домовились активізувати кампанію з «ліквідації» бойовиків «Ісламської держави» – Обама


Президент США Барак Обама (л) та президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган (п), Анталія, Туреччина, 15 листопада 2015 року
Президент США Барак Обама (л) та президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган (п), Анталія, Туреччина, 15 листопада 2015 року

Президент США Барак Обама на зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом перед відкриттям саміту країн «Групи двадцяти» (G20) у Анталії заявив, що сторони домовились активізувати кампанію з «ліквідації» бойовиків угруповання «Ісламська держава». Про це він сказав на спільній прес-конференції з президентом Туреччини.

Коментуючи теракти у Парижі 13 листопада, Обама заявив, що це є «нападом на цивілізований світ».

Ердоган, у свою чергу, заявив, що події у Франції будуть «потужним месиджем» для боротьби з тероризмом.

«Це терористична акція не лише проти народу Франції, а й проти всього людства», – додав Ердоган.

Крім того, лідер Туреччини повідомив, що п'ять турецьких поліцейських були поранені 15 листопада, коли терорист-смертник з угруповання «Ісламська держава» підірвав себе під час рейду поблизу сирійського кордону.

Турецькі сили безпеки також заявили про можливу присутність щонайменше 20 ймовірних бойовиків-ісламістів в Анталії та околицях напередодні саміту G20. Заходи безпеки навколо саміту посилено.

Водночас, виступаючи після зустрічі з лідерами БРІКС (Росія, Бразилія, Індія, Китай і Південна Африка) на майданчику планованого саміту G20, президент Росії Володимир Путін заявив, що впоратися з терористичною загрозою можна тільки завдяки об’єднаним зусиллям всього світу.

Згідно з проектом заяви G20, яку має у розпорядженні агенція Reuters, лідери «Групи двадцяти» засудили теракти у Парижі і висловили єдину позицію щодо боротьби з тероризмом. Вони також домовились активізувати прикордонний контроль та авіаційну безпеку з огляду на трагедію, що сталася в Парижі.

Переговори лідерів країн найбільших економік у Анталії триватимуть сьогодні-завтра, і проходитимуть на тлі повідомлень про теракти у Парижі, де в ході нападів бойовиків угруповання «Ісламська держава» більше сотні людей загинули і понад 300 були поранені. На порядку денному також будуть конфлікт у Сирії, міграційна криза та зміна клімату.

XS
SM
MD
LG