Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники чекають від ЄСПЛ відповіді на скаргу щодо кримського євромайданівця


Олександр Костенко
Олександр Костенко

Правозахисна організація Українська Гельсінська спілка очікує від Європейського суду з прав людини відповідь про те, чи буде взята до процесуального розгляду скарга щодо кримчанина-євромайданівця Олександра Костенка. Про це в коментарі проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» повідомила юрист організації Дар’я Свиридова.

«Скарга подана кілька місяців тому ... Найближчим часом, я сподіваюся, ми отримаємо інформацію. Відповідь із суду прийшла, що скарга надійшла», – сказала вона.

За словами Свиридової, скаргу подали за фактами низки порушень, зокрема це незаконне затримання і позбавлення волі, а також спроба жорстокого поводження щодо Костенка.

Юрист розповіла, що після оголошення російським судом вироку Олександрові Костенку буде подана ще одна скарга до ЄСПЛ. «Ми вважаємо, що немає закону, на підставі якого його можна притягати до відповідальності, проте Росія це зробила», – сказала юрист Української Гельсінської спілки.

Дар’я Свиридова зазначила, що в ЄСПЛ вже є на розгляді кілька справ стосовно утиску прав кримчан. При цьому юрист вирішила не розголошувати імена фігурантів, щоб уникнути переслідувань їх з боку «влади» Криму.

Олександра Костенка в Криму засудили до 4,2 року ув’язнення, звинувативши у завданні тілесних ушкоджень співробітнику кримського спецпідрозділу «Беркут» 18 лютого 2014 року під час акцій у центрі Києва, і у незаконному зберіганні зброї.

Костенко не визнає звинувачень. Його адвокат повідомляв про застосування тортур до його підзахисного в СІЗО Сімферополя, де він перебував після затримання і весь період слідства. Касаційна скарга у справі кримчанина подана 23 жовтня.

XS
SM
MD
LG