Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: Україна та ЄС мають будувати енергетичну політику, щоб позбавити Росію монополії


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк

Україна та Європейський союз мають будувати спільну енергетичну політику з метою позбавлення Росії монопольного впливу. Про це прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив під час засідання Енергетичного штабу 27 листопада.

«Україна ухвалила закон, який дає можливість європейським і американським компаніям взяти безпосередню участь у модернізації та управлінні українською газотранспортною системою», – наголосив Яценюк і додав, що участь європейських компаній допоможе позбавити Росію монопольного впливу, який «вона мала впродовж останніх декількох десятиліть».

Голова уряду України також закликав Єврокомісію дослухатися до думки 10 членів Євросоюзу і перешкодити будівництву другої нитки газопроводу «Північний потік» із Росії до Німеччини. Яценюк вказав, що це будівництво є антиукраїнським і антиєвропейським проектом, мета якого – позбавити Україну транзитних потужностей і близько двох мільярдів доларів плати за транзит, а також посилити російську газову монополію на європейському ринку.

Україна є однією з основних транзитних держав із найбільшими за обсягом газовими сховищами і потужностями з транспортування газу до Євросоюзу понад 120 мільярдів кубометрів на рік.

Росія раніше неодноразово заявляла про потребу диверсифікації ризиків і ненадійність України як транзитера. Москва вже постачає газ до Європи, переважно до Німеччини, в обхід України за допомогою першої нитки газопроводу «Північний потік», яка пролягає дном Балтійського моря.

Євросоюз заблокував будівництво схожого російського проекту «Південний потік», газопровід мав бути прокладений у Чорному морі. Реалізація ще однієї російської ідеї під назвою «Турецький потік», яким газ мав надходити до країн Південної Європи, нині фактично заблокована через погіршення відносин Росії із Туреччиною.

XS
SM
MD
LG