Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС знову підтвердили, що санкції з Росії не знімуть до повного виконання мінських угод


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Посадовець дипломатичної служби Європейського союзу вкотре підтвердив, що в ЄС не будуть порушувати питання про зняття санкцій із Росії до повного виконання мінських домовленостей.

Голова підрозділу у справах програми ЄС «Східне партнерство» управління у справах Європи й Середньої Азії Європейської служби зовнішніх дій Дірк Шюбель нагадав, що Євросоюз продовжив значну частину економічних санкцій наразі до 31 липня і чітко наголосив на зв’язку можливості зняти ці санкції з повним виконанням мінських домовленостей, інформує агентство «УНІАН» із Брюсселя.

Європейський дипломат нагадав, що серед елементів виконання мінських домовленостей є також виведення всіх «незаконних чи законних» російських збройних підрозділів із окупованих територій, а також повернення понад 400 кілометрів неконтрольованого кордону назад під контроль української влади.

«Немає питань щодо того, що санкції (накладені через агресію Росії на сході України) будуть зняті до виконання мінських домовленостей. А питання щодо санкцій, які пов’язані з Кримом, зовсім не порушується, вони пов’язані з поверненням Криму Україні», – додав він.

У понеділок, 25 січня, міністр економіки Франції Емманюель Макрон, перебуваючи в Москві, припустив можливість зняття «донбаської» частини санкцій проти Росії вже влітку цього року. Але він теж пов’язав цю можливість із повним виконанням мінських домовленостей, висловивши сподівання, що їх вдасться виконати до липня цього року.

Санкції Заходу проти Москви були запроваджені 2014 року кількома окремими пакетами через анексію Росією українського Криму, а пізніше через підтримку проросійських сепаратистів на Донбасі. Зокрема, наприкінці липня 2014 року ЄС (а також США) запровадили економічні санкції щодо Росії, які стосуються енергетичної, банківської та оборонної галузей. Дія цього пакету санкцій ЄС нині закінчується 31 липня 2016 року. Ще один пакет санкцій ЄС, проти групи російських посадовців, представників угруповань бойовиків на сході України та причетних до анексії Криму, а також низки юридичних осіб за дії проти територіальної цілісності, суверенітету й незалежності України, наразі чинний до 15 березня 2016 року. Окремий «кримський» пакет санкцій ЄС на цей час продовжений до 23 червня 2016 року.

І ЄС, і США заявляють, що можуть розглянути можливість зняти санкції, накладені на Росію через агресію на Донбасі, вже й цього року, якщо Москва повністю виконає всі свої зобов’язання за пакетом із кількох українсько-російських угод, укладених із участю донбаських сепаратистів у Мінську в Білорусі 2014–2015 років і разом відомих як мінські домовленості.

XS
SM
MD
LG