Доступність посилання

ТОП новини

Росія: художника Павленського переводять в центр Сербського для психіатричного огляду


Петро Павленський
Петро Павленський

Російського художника Петра Павленського переводять у центр судової психіатрії імені Сербського для проведення огляду, повідомила у Facebook цивільна дружина акціоніста Оксана Шалигіна.

За її словами, Павленського переведуть у стаціонар на 21 день. Шалигіна додала, що дізналася про це 26 січня від матері співкамерника художника. При цьому в самому центрі їй заявили, що обвинувачений прибуде туди тільки завтра.

Павленський був затриманий в ніч на 9 листопада одразу після того, як облив бензином і підпалив вхідні двері в будівлю Федеральної служби безпеки Росії на Луб’янці. Сам художник назвав подію «рукавичкою, яку кидає суспільство в обличчя терористичній загрозі». На думку Павленського, « ФСБ діє методом безперервного терору і утримує владу над 146 мільйонами людей».

У грудні минулого року Таганський суд Москви продовжив термін утримання художника під вартою до 6 лютого. Від моменту затримання Павленський перебував у СІЗО «Бутирка».

Підпал дверей входу в ФСБ не перша резонансна акція Павленського. Зокрема, в 2012 році художник зашив собі рот на знак солідарності з учасницями панк-групи Pussy Riot. У жовтня 2014 року він відрізав собі мочку вуха, сидячи на даху інституту імені Сербського в Москві. Таким чином, Павленський виступив проти каральної психіатрії. У Петербурзі проходить суд над Павленським за акцію «Свобода» – на підтримку української Майдану.

XS
SM
MD
LG