Доступність посилання

ТОП новини

Вступило в дію ембарго України на розширений список товарів з Росії


©Shutterstock
©Shutterstock

У вівторок, 2 лютого, набрала чинності постанова Кабінету міністрів України від 20 січня 2016 року «Про внесення змін до переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України походженням з Російської Федерації», опублікована в газеті «Урядовий кур'єр» 23 січня (постанова вступає в дію через 10 днів після опублікування – ред.).

Згідно з урядовим документом, усього у список заборонених для ввозу російських товарів потрапило 70 найменувань продукції.

1 січня Росія запровадила заборону на ввезення з України сільгосппродукції та продовольства. Ця заборона накладена у відповідь на приєднання України до міжнародних санкцій проти Росії. Водночас російський президент Володимир Путін підписав указ про часткове відновлення дії договору про зону вільної торгівлі з Україною в частині мита на експорт природного газу.

Від 1 січня Росія запровадила на термін до 1 липня особливі заходи для транзиту через свою територію вантажів із України, але встановила, що вони стосуються транзиту тільки до Казахстану. Ці заходи запроваджені у зв’язку з одностороннім припиненням Росією чинності режиму вільної торгівлі в межах СНД щодо України. Заходи передбачають, що такий транзит може здійснюватися тільки через територію Білорусі, через єдиний автомобільний контрольний пункт на білорусько-російському кордоні й через єдиний залізничний, а потім через два автомобільні й один залізничний контрольні пункти на російсько-казахстанському кордоні, причому вантажі мають бути запломбовані і перебувати під контролем російської системи супутникової навігації «Ґлонасс».

Із 10 січня 2016 року Україна заборонила ввезення на свою територію товарів, що походять з Російської Федерації. Кабінет міністрів України 20 січня розширив перелік російських товарів, які потрапляють під дзеркальні санкції.

XS
SM
MD
LG