Доступність посилання

ТОП новини

У 2015 році ЄСПЛ отримав майже 14 тисяч скарг на Україну – Романюк


Ярослав Романюк
Ярослав Романюк

На кінець 2015 року Європейський суд з прав людини отримав 64 тисячі 850 справ, з них 13 тисяч 850 справ – заяви проти держави Україна, повідомив голова Верховного суду України Ярослав Романюк.

«Україна була і надалі залишається лідером за зверненнями наших громадян до Європейського суду з прав людини. На сьогоднішній день частка цих заяв становить понад 20%. Разом з тим, в основному ці заяви не визнаються прийнятними. Тобто Європейський суд з прав людини погодився з тим, що українські національні суди застосували норми права у відповідності до положень Конвенції про захист прав людини і втручатися в це Страсбурзькому суду потреби немає», – сказав Романюк.

За його даними, за всі роки перебування України під юрисдикцією Європейського суду з прав людини станом на 31 грудня 2014 року українці подали 57 тисяч заяв, але лише 4 734 з них суд прийняв до розгляду.

Європейський суд з прав людини є міжнародним органом, юрисдикція якого поширюється на всі держави-члени Ради Європи, що ратифікували Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, суд може розглядати заяви, подані особами, які скаржаться на порушення своїх прав.

Конвенція про захист прав людини та основоположних свобод є міжнародним договором, на підставі якого більшість європейських держав зобов’язалися дотримуватися прав та основоположних свобод людини. Україна ратифікувала Конвенцію.

XS
SM
MD
LG