Доступність посилання

ТОП новини

НБУ закликає Раду ухвалити закон про реструктуризацію валютних кредитів для населення


Національний банк України закликає Верховну Раду ухвалити закон про реструктуризацію валютних кредитів для населення зі списанням 25–50% боргу.

Як повідомляє прес-служба відомства, НБУ пропонує Верховній Раді розглянути в найкоротший термін законопроект № 4004 «Про реструктуризацію зобов’язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, отриманими на придбання житла (іпотечні кредити)».

У Нацбанку зауважують, що незалежна асоціація банків і банківське співтовариство розробили цей проект закону, «розуміючи соціальну відповідальність, покладену на банківський сектор, і з огляду на суспільний резонанс щодо кредитів фізичних осіб у іноземній валюті».

У НБУ нагадують, що законопроект передбачає зменшення фінансового навантаження на фізичних осіб-позичальників, які мають кредити в іноземній валюті, отримані на придбання єдиного житла, списання частини заборгованості та фіксування протягом трьох років процентної ставки за реструктуризованими кредитами на рівні тієї, за якою був наданий кредит в іноземній валюті. Законопроект передбачає заміну валюти зобов’язань за курсом НБУ на дату реструктуризації з умовою прощення частини боргу, зокрема, позичальникам, які мають єдине житло, – не менше ніж 25%, а позичальникам, які мають єдине соціальне житло (квартири – 60 квадратних метрів) – не менше ніж 50%.

«Це дасть змогу позичальникам відновити обслуговування своїх обов’язків і зберегти житло для сімей», – додають у відомстві.

На початку лютого у Верховній Раді зареєстрували урядовий законопроект № 4004 «Про реструктуризацію зобов’язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)». Як зазначається в пояснювальній записці, пропонується сконцентрувати увагу на підтримці позичальників-фізичних осіб, які отримували кредити в іноземній валюті на придбання єдиного житла для власної родини. Кількість таких кредитів складає приблизно 37 000 на загальну суму близько 1 мільярда доларів США.

У листопаді минулого року уряд затвердив пакет законопроектів для підтримки громадян та підприємств, які брали кредити у валюті, включаючи законопроект «Про фінансову реструктуризацію» та «Про реструктуризацію зобов’язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)».

XS
SM
MD
LG