Доступність посилання

ТОП новини

ЄС засуджує анексію Криму і занепокоєний ситуацією з правами людини на півострові


Європейський союз вкотре заявляє про незаконність анексії Криму Росією і наголошує, що залишається «відданим суверенітету і територіальній цілісності України». Про це йдеться в заяві, оприлюдненій від імені ЄС, верховним представником Євросоюзу із закордонних справ Федерікою Могеріні.

«Європейський союз вкотре повторює, що він не визнає і продовжує засуджувати таке порушення міжнародного права. Це залишається прямим викликом для міжнародної безпеки з серйозними наслідками для міжнародного правового порядку, який захищає єдність і суверенітет усіх держав», – йдеться в заяві, оприлюдненій представництвом ЄС в Україні.

За словами Могеріні, ЄС залишається відданим ідеї повного дотримання своєї політики невизнання, зокрема за допомогою обмежувальних заходів.

«Євросоюз вкотре висловлює свою глибоку стурбованість нарощуванням військового потенціалу і погіршенням ситуації з правами людини на Кримському півострові; це стосується, зокрема, заборони на свободу вираження, свободу мирних зібрань, свободу релігії та віри, а також переслідування осіб, які належать до меншин, особливо кримських татар. Особливо тривожним розвитком подій є подання позову про заборону діяльності Меджлісу – органу самоврядування кримських татар – як екстремістської організації», – йдеться в заяві.

Євросоюз також закликає звільнити українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка, «яких було затримано і засуджено з порушенням міжнародного права».

ЄС вимагає повного, вільного і безперешкодного доступу міжнародних суб’єктів із захисту прав людини до всієї території України, зокрема і до Криму.

Росія незаконно анексувала український Крим два роки тому, у березні 2014 року.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG