Доступність посилання

ТОП новини

Слідчий комітет Росії: рішення Гаазького арбітражу щодо «ЮКОСу» не належить виконувати


Речник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін заявив, що рішення міжнародного арбітражу в Гаазі про те, що Росія має виплатити 50 мільярдів доларів на користь колишніх акціонерів компанії, не належить виконувати.

За його твердженням, слідство в Росії встановило, що компанії, що подали позов до арбітражу, – «Галлей Ентерпрайзіз Лімітед», «Юкос Юніверсал Лімітед», «Ветеран Петролеум Лімітед», – а також провідний співвласник «ЮКОСу» Михайло Ходорковський, що не брав участі в цьому позові, – «не вносили ніяких інвестицій, бо, насамперед, акції були викрадені».

Відтак, заявив Маркін, «ці компанії не є інвесторами і не мали права звертатися з позовом до Гаазького міжнародного арбітражу у зв’язку з порушенням їхніх прав як інвесторів».

Тому, за словами речника Слідчого комітету, при зверненні до арбітражу була порушена процедура, отож його рішення й не належить виконувати.

Наприкінці липня 2014 року Постійний арбітражний суд, що працює в нідерландській Гаазі, ухвалив три рішення за позовами трьох колишніх акціонерів «ЮКОСу», присудивши їм загалом понад 50 мільярдів доларів, які має сплатити Росія. Арбітраж встановив, що Росія незаконно привласнила активи компанії. Росія відмовилася виконувати ці рішення і в січні 2015 року оскаржила їх в Окружному суді Гааги, стверджуючи, що вони були ухвалені з низкою порушень і свідчать про упередженість арбітрів. Тим часом акціонери, які так і не отримали присудженого відшкодування, тепер намагаються через суди у США і країнах ЄС домогтися рішень, що дозволили б арештовувати державні активи Росії в разі, якщо вона так і не сплатить належних сум. Зокрема, такі арешти вже відбувалися влітку 2015 року в Бельгії і Франції.

Крім того, Росія програвала й інші позови колишніх акціонерів «ЮКОСу» в міжнародних арбітражах на менші суми.

Російська нафтова компанія «ЮКОС» існувала з 1993 по 2007 рік. 2006 року «ЮКОС» був визнаний банкрутом. Компанію і її керівників звинуватили в ухиленні від сплати податків через незаконне отримання податкових пільг; правозахисники визнали ці звинувачення лише частково виправданими. У ті часи (початок 2000-х) отримання напівфіктивних пільг було в Росії звичною практикою, але інших за такі ж порушення майже не переслідували. Компанія заборгувала іноземним банкам близько 500 мільйонів доларів. Більшу частину її активів через підставну компанію викупила державна компанія «Роснефть». Фактичний власник компанії Михайло Ходорковський, який активно підтримував розвиток громадянського суспільства в Росії, понад 10 років відбув в ув’язненні за двома кримінальними справами про податкові й інші фінансові порушення, другу з яких правозахисники називають суто політичною.

XS
SM
MD
LG