Доступність посилання

ТОП новини

Акціонери ЮКОСа не визнають спроб Росії не повертати їм борги


«Якби Росія справді намагалася оскаржити рішення міжнародного арбітражу, то вона надала б ці «докази» в потрібний час і в потрібному місці» – адвокат

Андрій Шароградський і Олександр Гостєв

Росія заявила, що готується «вжити заходів для захисту своєї власності за кордоном» після того, як 7,5 відсотка акцій французької компанії Euronews SA (яка керує однойменним телеканалом), які належать російській ВГТРК, були арештовані на підставі рішення Постійного третейського суду в Гаазі, який у липні минулого року зобов'язав Росію виплатити колишнім акціонерам ЮКОСа 50 мільярдів доларів компенсації. Москва тоді одразу відмовилася виконувати рішення суду і заявила про намір його оскаржити.

Як повідомив 29 жовтня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, ці контрзаходи Москви торкнуться і арештованого за позовом мажоритарних акціонерів ЮКОСа пакету акцій Euronews, який належить холдингу ВГТРК: «У Кремлі про це (арешт – ред.) знають. Робляться юридичні зусилля для захисту законних інтересів Росії і її власності».

Адвокат колишнього глави ЮКОСа і співвласника компанії Михайла Ходорковського Вадим Клювгант – підкреслюючи, що не бере участі в юридичних процедурах, пов'язаних з цією справою, – зазначає, що йдеться про закономірний розвиток ситуації:

Вадим Клюгвант
Вадим Клюгвант

– Є судове рішення, яке набуло чинності. Незважаючи на те, що держава-відповідач з ним не згодна, воно спрямовується до виконання в різних юрисдикціях, де шукачі відшукують якісь активи, на які може бути поширене стягнення на виконання ось цього рішення суду. Очевидно, що цей актив є одним з таких. Це вже не перша вимога щодо активів Російської Федерації, думаю, що і не остання. Тож жодного сюрпризу тут немає, це просто звичайна, рутинна юридична робота, коли стягувач накладає стягнення, а боржник намагається цьому пручатися, і все це робиться за допомогою юридичних технологій та інструментів. Я б не сакралізував це, не перебільшував і не применшував. Що є, те і є, не більше і не менше.

– Вкотре арештуються саме медіаактиви, що належать Росії, Ви бачите в цьому закономірність?

– Мені не здається, у будь-якому разі, на підставі загальнодоступної інформації, а іншою я не володію, що відбувається цілеспрямоване полювання за медійними активами. Коли йдеться про майнове стягнення, зокрема, грошове, будь-який актив, який чогось вартий, може стати предметом такого стягнення. У якихось випадках це нерухомість, в якихось рухомість, в якихось випадках це такого роду активи, як частка в якійсь компанії, в тому числі і медійній. Інших закономірностей я на своєму рівні інформованості тут не вбачаю.

– Відбувається якийсь пошук активів, які можна заарештувати, чи просто юридичні процедури тягнуться так довго, що арешти активів проводяться то там, то тут, час від часу?

– Одне іншому не суперечить, тому тут сполучник «чи» я би замінив на сполучник «і». Справа в тому, що ніхто цього й не заперечує, і стягувачі прямо говорять, що вони ведуть пошук активів у різних юрисдикціях. У міру їхнього знаходження вони ініціюють юридичні процедури, судові та інші, які дійсно тривають довго. І якщо ще взяти до уваги дуже велику суму стягнення, то це, звичайно, не може закінчитися швидко, а може тривати, і триватиме довго. І, врешті-решт, або сторони прийдуть до якоїсь домовленості (коли, і якщо, зрозуміють, що це занадто виснажливо в усіх сенсах – вести таку багаторічну боротьбу в різних юрисдикціях), або це так триватиме роками.

У четвер агентство РБК повідомило з посиланням на джерела в уряді Росії, що координувати боротьбу з домаганнями колишніх акціонерів ЮКОСа щодо майна Росії буде автономна некомерційна організація Міжнародний центр правового захисту (МЦПЗ). З цією організацією уклало контракт Міністерство юстиції Росії. Очолює МЦПЗ колишній директор департаменту економічного співробітництва МЗС Росії Андрій Кондаков. Організація створена на початку нинішнього року. Дотепер захистом інтересів Росії в рамках справи ЮКОСа займалися офіційні відомства – Міністерства закордонних справ, фінансів та юстиції.

У середу в інтерв'ю виданню Global Arbitration Review (GAR) адвокати компанії Shearman & Sterling Еммануель Гайард і Яс Баніфатемі, які представляють інтереси акціонерів ЮКОСа, відкинули надані до окружного суду округу Колумбія у США «нові свідчення» того, що «шість російських олігархів придбали акції ЮКОСа шахрайським шляхом». Матеріали були передані співробітниками компанії White and case, яка тепер отримує інструкції, пов'язані зі справою ЮКОСа, від МЦПЗ. У них йдеться, що компанії Hulley Enteprises, Veteran Petroleum і YUKOS Universal, які виступали в міжнародному арбітражі від імені акціонерів ЮКОСа, свідомо приховували імена реальних акціонерів компанії, порушивши під час слухань «вимогу неупередженості».

У відповідь Еммануель Гайард назвав ці звинувачення «старим вином у нових пляшках», зазначивши, що, якби Росія справді намагалася оскаржити рішення міжнародного арбітражу, то вона надала б ці «докази» в потрібний час і в потрібному місці. Ідею діяти через американський суд він вважає юридично неспроможною спробою «переписати всю справу, історію арбітражу і власну лінію захисту».

Повний текст матеріалу – на сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG