Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: Україна поки що не може відмовитися від атомної енергетики


Україна на даний час не зможе відмовитися від атомної енергетики, але має думати про альтернативні джерела енергії, заявляє президент України Петро Порошенко.

«Ясно, що ані сьогодні, ані завтра Україна, диверсифікуючи поставки енергоносіїв і виборюючи енергетичну незалежність, не зможе відмовитися від атомної енергетики. Але в той же час ми маємо думати і про нові технології, і про альтернативи і нетрадиційні джерела енергії, про збільшення енергоефективності», – заявив Порошенко під час відвідин ЧАЕС 26 квітня у день 30-их роковин аварії.

Президент зазначив, що питання енергозбереження одразу ж після травневих свят обговорюватимуть на засіданні Національної ради реформ. Також ці питання глава держави обговорив у вівторок на зустрічі з президентом Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР).

Порошенко також подякував міжнародним організаціям і фінансовим інституціям, країнам-донорам і партнерам, які допомагали і допомагають Україні долати наслідки Чорнобильської катастрофи. Зокрема, він нагадав, що міжнародні донори на конференції в понеділок ухвалили рішення про додаткові внески на реалізацію чорнобильських проектів на 87,5 мільйона євро.

«Підписані сьогодні документи про виділення ЄБРР додаткових коштів на завершення будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива будуть ще одним кроком нашої співпраці», – сказав Порошенко.

Чорнобильська катастрофа 26 квітня 1986 року призвела до масового радіаційного забруднення територій, з яких виселили близько 200 тисяч людей. Зони відчуження були створені на території Київської області в Україні, Гомельської та Могильовської областей Білорусі, а також Брянської області Росії.

Безпосередньо від вибуху і при гасінні пожежі загинула 31 людина, понад 200 було госпіталізовано. Водночас точну кількість людей, які передчасно померли або втратили здоров’я внаслідок аварії, підрахувати неможливо. За словами Петра Порошенка, «прямі й опосередковані людські втрати, кількість тих, хто помер чи став інвалідом, вимірюється сотнями тисяч».

XS
SM
MD
LG