Доступність посилання

ТОП новини

Кириленко пропонує ввести систему дозволів на ввезення російських книжок про Україну


В’ячеcлав Кириленко (©Shutterstock)
В’ячеcлав Кириленко (©Shutterstock)

Віце-прем’єр В’ячеcлав Кириленко пропонує ввести систему дозволів на ввезення російських книжок про Україну. Така пропозиція була озвучена на нараді щодо обмеження доступу російських книжок антиукраїнського змісту на ринок України.

«Запропоновано дозвільний принцип – більш дієвий, ніж повна заборона книжкової продукції із країни-агресора. Книжковий ринок потрібно захистити від книжок, що містять путінську пропаганду. В час, коли на Сході України йде війна, такий крок є виправданим», – заявив Кириленко, слова якого цитує прес-служба Кабміну.

В уряді заявляють, що «письменники та видавці погоджуються, що впровадження дозволів на продукцію із Росії буде реальним механізмом контролю за тим, що ввозять і продають на книжкових полицях».

В урядовій нараді взяли участь письменники, видавці, представники Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, представники Держкомтелерадіо, Міністерства економічного розвитку та торгівлі, СБУ, Нацполіції, Державної фіскальної служби.

У квітні на той час міністр культури Кириленко заявив, що Міністерство культури України ініціює законодавчі зміни, які дозволять арештовувати на кордоні російські книжки антиукраїнського змісту і накладати санкції на видавництва, які їх виготовляють.

Перед цим у лютому на той час прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк дав доручення Кабміну розглянути пропозицію Остапа Семерака, депутата від «Народного фронту», який пропонував заборонити ввезення російської друкованої продукції до України. Мета – запобігання російській пропаганді. Переважна більшість українських видавців констатували неготовність українського книжкового ринку до заборони, заявляючи, що по-перше, після цього кроку Україна втратить наукову літературу, а по-друге, видавництва, які лобіюють пропозицію, все одно заповнять ринок російською літературою. Просто її видаватимуть в Україні, а за право на передрук платитимуть Росії.

XS
SM
MD
LG