Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура АРК розслідує справу про обшуки у кримських татар в Сімферополі


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала досудове розслідування кримінальних проваджень за фактами минулотижневих обшуків і затримань в анексованому Росією Криму, повідомляє прес-служба прокуратури АРК.

Йдеться про події 26 травня, коли в Сімферополі озброєні представники російських силових відомств проводили, за їхніми словами, «операцію по боротьбі з нелегальними мігрантами». У рамках цієї операції пройшли обшуки в будинках і на торгових об’єктах кримських татар. Після цього їх відвезли в центр з протидії екстремізму, утримуючи там до ночі без їжі і допуску адвоката.

У прокуратурі АРК заявили, що такі дії містять ознаки кримінальних злочинів за низкою статей українського законодавства – незаконне позбавлення волі, порушення недоторканності житла і порушення права на захист.

За вчинення вказаних кримінальних правопорушень передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 5 років, зазначили у відомстві.

Вранці 26 травня стало відомо про обшуки в будинках Тимура Османова, Хайсера Халілова і Артура Халтаєва, які ведуть спільну справу. Схожі заходи пройшли і на торгових точках кримських татар у Сімферополі.

МЗС України у відповідь вимагало припинити переслідування кримських татар, а Меджліс закликав світ посилити ізоляцію Росії.

Обшуки, викрадення й інший тиск щодо кримськотатарського населення і українських активістів на півострові не припиняються з початком анексії Криму Росією 2014 року. Про це постійно повідомляють правозахисники, в тому числі, міжнародні. Однак Кремль і підконтрольна Росії влада Криму заперечує це, кожен раз заявляючи, що у «злочину немає національності».

Влада України і світове співтовариство регулярно закликають Росію припинити репресії в незаконно анексованому нею Криму.

XS
SM
MD
LG