Доступність посилання

ТОП новини

Киргизстан: суд переглядає вирок правозахиснику Аскарову


Суд у справі Азімжана Аскарова, Бішкек, Киргизстан, 11 липня 2016 року
Суд у справі Азімжана Аскарова, Бішкек, Киргизстан, 11 липня 2016 року

У Верховному суді Киргизстану в понеділок розпочався судовий процес щодо перегляду справи засудженого до довічного ув’язнення відомого правозахисника, узбека за національністю Азімжана Аскарова за звинуваченням у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. Слухання розпочались посеред суворих заходів безпеки, в залі суду зібрались журналісти і представники міжнародних організацій.

Через сигнали міжнародної спільноти до Бішкека з вимогою звільнити Аскарова Верховний суд країни минулого місяця заявив, що його рішення від грудня 2011 року переглядається через «нові обставини, що з’явилися в цій справі».

Азімжан Аскаров є громадянином Киргизстану узбецького походження. Він відбуває довічне ув’язнення за звинуваченням в організації сутичок на півдні Киргизстану в 2010 році між киргизькими узбеками і киргизами, в результаті чого загинуло понад 450 людей, більшість із яких – узбеки за національністю. Аскарова також засудили за участь у вбивстві поліцейського під час сутичок.

ООН закликала Киргизстан звільнити Аскарова, який заявляє, що справа проти нього політично мотивована. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International назвала його в'язнем сумління.

XS
SM
MD
LG