Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: українців немає серед постраждалих внаслідок спроби військового перевороту в Туреччині


Туреччина, 16 липня 2016 року
Туреччина, 16 липня 2016 року

За інформацією генконсульства України в Стамбулі та посольства в Туреччині, жоден громадянин України не постраждав внаслідок спроби військового перевороту в Туреччині. Про це Радіо Свобода повідомила речниця МЗС Мар’яна Беца.

Вона зазначила, що є групи українських туристів, які напередодні намагалися вилетіти зі Стамбула до України, але не змогли цього зробити, вони зараз перебувають у безпеці.

«Наше консульство працює з ними, їх розміщують у готелях», – запевнила Беца.

Раніше департамент консульської служби МЗС закликав громадян України утриматись від поїздок до Туреччини у зв’язку зі подіями в цій країні.

Крім того, у МЗС заявили, Україна «рішуче підтримує народ та демократично обрані органи влади Туреччини».

Про загострення ситуації в Туреччині та бойові дії стало відомо пізно ввечері 15 липня. Державне телебачення повідомило незабаром від імені групи військових, що оголошено воєнний стан і комендантську годину.

Одним з перших кроків з боку військових стало перекриття обох мостів, що з’єднують через Босфор європейський континент з Азією. Пізніше були закриті всі вхідні і вихідні рейси із зайнятого змовниками міжнародного аеропорту Стамбула. Там розмістили танки.

Повідомлялося, що в Анкарі будівлю парламенту кілька разів бомбили, було помічено збиття кількох літаків. Приватне інформаційне агентство «Доган» повідомляло, що біля будівлі парламенту були розгорнуті танки. Поодинокі вибухи було чутно в місті під час бойових дій. Десятки танків рухалися в бік палацу, де розташований уряд.

Проте 16 липня президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган прибув в Стамбул і заявив, що він «не йде з посади». Він також назвав повстання «актом зради».

Ердоган пообіцяв домагатися «найсуворіших» покарань для прихильників перевороту.

Раніше повідомлялося про 90 загиблих і близько 1100 поранених внаслідок спроби військового перевороту. Проте, за останніми даними, які озвучив прем’єр Туреччини, загинули 161 людей і 1440 поранені, також 2839 військовослужбовців заарештували.

XS
SM
MD
LG