Доступність посилання

ТОП новини

У Росії досі не визначили дати зустрічі щодо передачі Україні засуджених у Криму – Москалькова


Тетяна Москалькова, архівне фото
Тетяна Москалькова, архівне фото

Уповноважена у правах людини в Росії Тетяна Москалькова заявила, що досі не визначена дата зустрічі з уповноваженим Верховної Ради України у правах людини Валерією Лутковської щодо передачі на материкову частину України засуджених у Криму до окупації півострова, хоча українська сторона вже готова їх прийняти.

Як заявила Москалькова, сторони вже звірили переліки таких засуджених, домовилися про механізм дій, і Лутковська вже передала підтвердження пенітенціарної системи України про готовність прийняти цих людей.

Тепер, за її словами, російські органи влади мають розробити механізм передачі цих ув’язнених.

Але, сказала вона, наразі представники сторін працюють «у рамках мінських зустрічей і мінських домовленостей».

Ідеться про людей, що були засуджені на території Криму ще до його окупації Росією і нині, маючи українське громадянство, висловили бажання відбути свої терміни на вільній материковій частині України.

Іще понад місяць тому в апараті Лутковської повідомляли, що отримали 34 такі заяви і що список не закритий, а вона сама заявляла, що домовилася з Москальковою про механізм передачі для початку 18 таких ув’язнених, щоб на них апробувати цей механізм.

У травні Москалькова звинувачувала Україну у відсутності інтересу до українців, які перебувають у місцях несвободи в окупованому Криму. У відповідь Лутковська заявила, що готова почати активні дії щодо переміщення таких осіб і вже повторно вислала проект меморандуму про запровадження механізму переміщення осіб із території Криму на материкову частину України, який ініціювала ще в липні 2015 року.

Після окупації Криму Росією Київ звернувся до Москви з вимогою передати Україні осіб, які були засуджені вироками українських судів і відбували покарання на території Криму чи Севастополя, проте тодішній російський омбудсман Елла Памфілова відповіла, що це можливо лише згідно з Конвенцією про передачу засуджених осіб. Ця конвенція передбачає переміщення засуджених осіб із території однієї держави на територію іншої. Відтак Україна не може використовувати її щодо людей, які перебувають у Криму, бо окупований півострів залишається українською територією за міжнародним правом.

XS
SM
MD
LG