Доступність посилання

ТОП новини

В ООН заявляють про збільшення кількості жертв серед цивільних на Донбасі


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини заявляють, що кількість жертв серед цивільного населення у результаті бойових дій на сході України повернулася до максимумів минулого року.

За даними ООН, у червні 2016 року задокументували 69 жертв серед цивільних – 12 загиблих та 57 поранених – це майже вдвічі більше, ніж в травні 2016 року і найвище – з серпня 2015 року.

«У липні кількість жертв серед цивільного населення була ще вищою та сягнула 73 (вісім загиблих та 65 поранених). Середньомісячна кількість жертв за червень та липень цього року (71) більше ніж в двічі перевищила середньомісячну кількість жертв (34) протягом дев’яти попередніх місяців, з вересня 2015 року по травень 2016 року», – зазначають в Управлінні.

Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль Хусейн занепокоєний ескалацією бойових дій на Донбасі і кількістю жертв серед цивільних.

«Численні жертви, які ми задокументували за останні тижні, вказують на те, що ані українські сили, ані озброєні групи не вживають необхідних запобіжних заходів для захисту цивільного населення. Ми закликаємо всі сторони поважати положення режиму припинення вогню, вивести комбатантів та озброєння з житлових районів та добросовісно забезпечити виконання положень Мінських угод», – заявив Зейд.

В ООН зазначають, що понад половина всіх жертв за останні два місяці були викликані артилерійськими обстрілами – від 1 червня до 31 липня 72 людини поранені і шестеро загинули у результаті таких обстрілів.

За даними організації, за час збройного конфлікту на Донбасі станом на 31 липня 2016 року загинули 9 553 людей, 22 137 поранені.

Збройний конфлікт на сході України триває від квітня 2014 року. Влада України оголосила про проведення там антитерористичної операції проти підтримуваних Росією сепаратистів. Влада Росії неодноразово заперечувала участь своїх військових у конфлікті, про що заявляють Україна і Захід. Москва ж визнає лише присутність російських «добровольців» на Донбасі.

XS
SM
MD
LG