Доступність посилання

ТОП новини

Україна передала Нідерландам картини, викрадені в 2005 році у місті Гоорні


Посольство Нідерландів в Україні. Київ, 16 вересня 2016 року
Посольство Нідерландів в Україні. Київ, 16 вересня 2016 року

Україна офіційно передала Нідерландам картини голландських художників ХVII-ХVIII століть, викрадені в 2005 році з музею у місті Гоорні.

Передача картин відбулася в Києві в посольстві Нідерландів в Україні за участю генерального прокурора України Юрія Луценка.

«Я хотів би привітати в першу чергу СБУ, яка після 10-річної крадіжки змогла протягом 10 місяців свого розслідування повернути на батьківщину цю красу. Ми бачимо шедеври голландської живопису, відомої на весь світ мистецтва, які повинні приносити задоволення не окремим злодіям, а всьому людству. Нам приємно брати участь у поверненні цих картин. Я хотів би привітати директора галереї, яка зможе дарувати красу відвідувачам світу», – сказав Луценко.

У квітні голова Служби безпеки України Василь Грицак повідомив, що СБУ виявила чотири з картин, що були викрадені із Західнофризького музею в місті Гоорні в Нідерландах і, за повідомленнями, з’явилися в Україні.

Загалом, як повідомляли, з музею викрали 24 картини. Їхні сліди з’явилися на Донбасі і стали предметом спекуляцій: стверджували, зокрема, що вони перебувають у руках українських добровольчих збройних формувань, хоча, з іншого боку, була інформація, що їх переховують на окупованій частині території сходу України.

XS
SM
MD
LG