Доступність посилання

ТОП новини

Меркель закликала Путіна стабілізувати перемир’я на сході України і виконати «Мінськ»


Володимир Путін, Анґела Меркель, архівне фото
Володимир Путін, Анґела Меркель, архівне фото

Канцлер Німеччини Анґела Меркель у телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним закликала його стабілізувати нестійке перемир’я на сході України, повідомив речник німецького уряду.

За його словами, канцлер також закликала російського керівника продовжити виконання мінських домовленостей про врегулювання на частині Донбасу.

У Кремлі, зі свого боку, в повідомленні про цю ж розмову заявили, що в її перебігу Путін «висловив сподівання, що українська сторона … утримається від збройних провокацій у зоні конфлікту і піде нарешті на реальні кроки до виконання її політичних зобов’язань».

Крім того, в перебігу розмови був «узгоджений графік подальших контактів у «нормандському форматі» на різних рівнях», мовиться в повідомленні прес-служби Кремля.

В Україні й на Заході звертають увагу, що в той час як Київ іде шляхом виконання мінських домовленостей, Росія і підтримувані нею сепаратисти на частині Донбасу практично не виконують своїх зобов’язань. У першу чергу це стосується зобов’язань щодо безпеки: виведення з території України російських військ і найманців та військової техніки і роззброєння місцевих незаконних збройних формувань, створення на непідконтрольній Києву ділянці українсько-російського кордону зони безпеки під моніторингом і за верифікації ОБСЄ тощо. Також невиконаним зобов’язанням є звільнення заручників і незаконно утримуваних осіб.

Росія ж заявляє, що до «внутрішньоукраїнського», за її словами, конфлікту на частині Донбасу вона ніяк не причетна, ніяких її військ, найманців і озброєнь там немає, хіба що окремі «добровольці», на яких вона ніяк не може вплинути, і ніяких зобов’язань за мінськими угодами вона на себе не брала, бо підписувала їх, мовляв, не як учасник, а як «гарант». Натомість Москва постійно вимагає від Києва «політичних кроків», таких, як місцевих виборів відповідно до вимог сепаратистів, щоб легітимізувати їх, амністії для всіх бойовиків, включно з тими, хто скоїв тяжкі злочини, запровадження «особливого статусу Донбасу» тощо, негайно, без виконання безпекових передумов, на яких наполягають Київ і Захід.

XS
SM
MD
LG