Доступність посилання

ТОП новини

В Афганістані підтвердили таємні переговори з талібами


В Афганістані підтвердили повідомлення, що з початку вересня відбулося вже два кола таємних мирних переговорів між урядом країни і представниками ісламістського руху «Талібан» у столиці Катару Досі.

Але чільний афганський посадовець, який підтвердив це на умовах анонімності для Радіо Вільний Афганістан, афганської служби Радіо Свобода, не подав ніяких інших подробиць.

Тим часом Радіо Вільний Афганістан дізналося про іншу схожу зустріч, що відбулася раніше у вівторок в Ер-Ріяді між королем Саудівської Аравії Салманом і урядовим директором Афганістану (посада, що існує там паралельно з прем’єр-міністром) Абдуллою Абдуллою.

Ця зустріч була присвячена ситуації з мирним процесом в Афганістані, а також його відносинам із сусіднім Пакистаном, що його Кабул нерідко звинувачує в підтримці талібів, хоча Ісламабад заперечує це.

Раніше у вівторок про поновлення таємних переговорів між владою Афганістану і представниками талібів у вересні повідомив британський щоденник Guardian.

За даними видання, серед представників «Талібану» був мулла Абдул-Манан Ахунд – брат колишнього ватажка афганських талібів, небіжчика мулли Могаммада Омара. Як пише газета, він на початку вересня зустрічався віч-на-віч із керівником розвідки Афганістану Могаммадом Масумом Станекзаєм, і ті переговори «пройшли в позитивному ключі».

Крім того, повідомив щоденник, на обох раундах переговорів був присутній представник США, але представників Пакистану на них не було.

У посольстві США в Афганістані ще не коментували цієї інформації.

Уряд Афганістану вже підтвердив, що Станекзай принаймні раз їздив нещодавно до Дохи.

Крім того, наприкінці вересня влада Афганістану остаточно уклала мирний договір зі ще одним своїм чільним збройним супротивником, командиром ісламістського збройного угруповання «Хезб-е-Ісламі» («Ісламська партія») Ґульбуддіном Хекматіяром.

XS
SM
MD
LG