Доступність посилання

ТОП новини

Доля угоди про асоціацію Україна-ЄС має бути спільним рішення Євросоюзу, а не Нідерландів – Пленкович


Андрей Пленкович
Андрей Пленкович

Європейський союз має знайти рішення для завершення ратифікації Угоди про асоціацію з Україною, відкинутої більшістю учасників референдуму у Нідерландах, спільними зусиллями. Про це заявив Радіо Свобода прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович.

«Гадаю, ми повинні знайти рішення на рівні Європейської ради, подібно до того, як раніше вирішувалися наслідки «негативних референдумів» в деяких інших державах-членах ЄС. Несправедливо делегувати одній державі рішення про стратегічну орієнтацію та долю інших людей. Таких референдумів, на мою думку, слід уникати», – заявив лідер хорватського уряду в Брюсселі.

Він також заявив, що особисто готовий допомогти нідерландському прем’єр-міністрові Марку Рютте в пошуку відповіді на питання про завершення ратифікації відкинутої нідерландським референдумом угоди про асоціацію.

«Я добре знайомий з «українським досьє», і нам відомо, що цей референдум у Нідерландах не був ініційований ні урядом, ні опозицією. Це була ініціатива, орієнтована проти будь-якого європейського проекту. Тепер для нас всіх буде складно знайти вихід після такго референдуму, який, до того ж, мав дуже сумнівний результат, адже проти «асоціації», яку підтримав весь «клуб» європейських держав, проголосувала відносно мала кількість людей. Тож якщо прем’єр-міністр Рютте виявить бажання, я буду дуже радий дати йому деякі поради», – сказав Пленкович.

Водночас хорватський прем’єр відкидає можливість внесення будь-яких змін до тексту угоди. За його словами, такий крок став би «дуже складним маневром».

«Уряд Нідерландів та обидві палати парламенту, які вже до цього підтримали та ратифікували асоціацію, тепер мусили б пояснювати, чому вони сказали угоді з Україною «добре», а тепер це відкидають», – пояснив Пленкович.

Напередодні прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що не відчуває оптимізму щодо ратифікації угоди про асоціацію між Європейським союзом і Україною, проти якої проголосувала більшість учасників референдуму в Нідерландах у квітні. Він зазначив, що поки не бачить компромісу, який би задовольнив усі сторони, хоча спроби знайти його в переговорах між Нідерландами, Україною і ЄС триватимуть.

Андрей Пленкович, який у середу був інавгурований на пост прем’єр-міністра Хорватії, а до того тривалий час був європарламентарем від цієї країни і очолював делегацію Європарламенту в Комітеті асоціації Україна-ЄС, вперше бере участь в дводенному саміті ЄС в Брюсселі.

XS
SM
MD
LG