Доступність посилання

ТОП новини

Нацбанк з 3 листопада вводить оновлені санкції РНБО


Національний банк України оновив порядок застосування санкцій РНБО від 16 вересня 2016 року, повідомляє прес-служба регулятора.

Відповідно до постанови № 399 від 1 листопада, яка набуває чинності з 3 листопада, НБУ забороняє банкам перераховувати кошти на рахунки підсанкційних осіб і на відкриті в підсканкційних установах власні рахунки українських банків, за винятком операцій з метою докапіталізації дочірніх банків.

Як зазначає Нацбанк, постанова розроблена, серед іншого, з метою надання можливості капіталізації дочірніх банків, зареєстрованих відповідно до законодавства, підсанкційними банками, для запобігання виведення з ринку українських банків, що, в свою чергу, може спричинити додаткове навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та бюджет України.

17 жовтня президент України ввів у дію рішення РНБО щодо застосування санкцій. 16 вересня РНБО ухвалила рішення про продовження санкцій стосовно всіх фізичних (за винятком осіб, які померли) і юридичних осіб, запроваджених від 16 вересня 2015 року. Тоді ж РНБО вирішила розширити перелік осіб, стосовно яких мають бути запроваджені санкції: до санкційного списку додатково включили 335 фізичних та 167 юридичних осіб.

Зокрема до юридичних осіб продовжені чи застосовані, зокрема, такі різновиди санкцій: обмеження торговельних операцій, блокування активів, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань, а також заборона здійснення державних закупівель товарів, робіт і послуг у цих юридичних осіб.

Загалом у санкційні списки через анексію Криму і конфлікт на Донбасі внесені 682 людини – громадяни України, Росії та низки інших країн, а також 271 юридична особа.

XS
SM
MD
LG