Доступність посилання

ТОП новини

Світові ринки акцій і долар відповіли коливаннями на підрахунок голосів у США


Світові ринки акцій і долар відповіли коливаннями на підрахунок голосів у США

Світові ринки акцій і курс долара США різко коливалися вгору і вниз із перебігом підрахунку голосів на президентських виборах у США.

В Азії, де вже настав робочий день середи, така реакція виникла на біржах після перших повідомлень, за якими обидва провідні кандидати, демократ Гілларі Клінтон і республіканець Дональд Трамп, по черзі опинялися попереду, коли чергові штати звітували про свої дані.

Зокрема, ринки відповідали зростаннями на новини про перевагу Клінтон і падіннями на повідомлення, що вперед виходив Трамп.

На цей час, за повідомленнями, вже подали результати виборів президента близько 25 штатів. За цими даними, на цей час, за системою непрямих виборів президента у США, ці штати дали Трампові 137 голосів у так званій колегії виборників, а Клінтон 104 голоси. Для перемоги необхідно принаймні 270 голосів із загалом 538 виборників.

Дані з багатьох вирішальних штатів іще попереду. До кінця голосування в частині з них іще лишається понад півтори години.

Крім президента (і віце-президента, що балотуються разом), у США у вівторок обирають також весь склад Палати представників (435 депутатів) і третину (точніше, цього року 34 зі 100) членів Сенату Конгресу; в деяких штатах відбуваються й інші виборчі заходи, на кшталт виборів губернаторів, місцевих референдумів тощо.

Ці вибори, серед іншого, можуть привести до переважання демократів у Сенаті, що має затверджувати призначення на важливі державні посади, кандидатів на які висуває президент США.

Нині обидві палати Конгресу контролюють республіканці за президента-демократа Барака Обами – такий стан триває протягом останніх шести років.

XS
SM
MD
LG