Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відбулась прем’єра українського фільму «Гніздо горлиці»


У Києві відбулась прем’єра українського фільму «Гніздо горлиці», знятого у копродукції з Італією за мотивами однойменної книжки Василя Мельника. Фільм показує історію української жінки з буковинського села, яка їде на заробітки в Італію.

Проблема трудової міграції була і вона продовжується, про це потрібно говорити, каже режисер фільму Тарас Ткаченко.

«В Україні близько 5 мільйонів людей виїхало на заробітки за кордон, а це кожен третій працюючий – не говорити про це просто неможливо. Це дурість. Ми їмо цей заробітчанський хліб, будуємо хати, вчимо дітей за ці гроші. І ми ні разу не поцікавились, а як їм там живеться. А їм живеться нелегко. Можливо, цей фільм допоможе чоловікам, батькам, дітям більше зрозуміти тих заробітчан, які приїжджають в Україну раз на рік», – каже Ткаченко.

В український прокат фільм виходить у четвер, 10 листопада, його покажуть у понад 100 кінотеатрах країни. Стрічка визнана найкращим українським повнометражним фільмом 7-го Одеського міжнародного кінофестивалю.

Головні ролі зіграли українські актори Віталій Лінецький, Римма Зюбіна, Наталія Васько, Микола Боклан, а також актори з Італії Ліна Бернарді та Мауро Чіпріані. Зйомки проходили в Україні та Італії. Як стверджує знімальна команда, через передчасну смерть Віталія Лінецького довелось переписувати основний сценарій, щоб залишити весь матеріал, відзнятий із ним.

​«Я з Ужгорода, а тому тему заробітчанства знаю з дитинства. В Італії існує церква, де кожної неділі дозволяють проводити службу українською мовою. Ми там знімали. І так подивишся, а там стоять одні жінки. А де ж їхні чоловіки і діти? Там багато суму, багато того, чого вони ніколи не розповідають», – каже виконавиця головної ролі Римма Зюбіна.

​Бюджет стрічки склав 15 мільйонів 400 тисяч гривень, половину з яких надало Держкіно. «Гніздо горлиці» покажуть в Італії, ведуться переговори про прокат в Польщі та Угорщині, каже український продюсер фільму Володимир Філіппов.

«Ніхто у світі про українців знімати кіно не буде. Якщо люди самі себе поважають та розуміють, що кіно віддзеркалює якусь національну ідею, то потрібно на це витрачати час. Потрібно дивитись на себе у цьому віддзеркаленні», – додає він.

Для успішного розвитку українського кіновиробництва потрібно шукати теми, які об’єднують українців із європейцями, як-от заробітчанство – це не тільки дає можливість знаходити спільне фінансування, але й розвиває ринок копродукції в кіно, сказав Радіо Свобода міністр культури України Євген Нищук.

XS
SM
MD
LG