Доступність посилання

ТОП новини

КСУ відмовив у відводі суддів під час вивчення «мовного закону» Ківалова-Колесніченка – депутат


Конституційний суд України під час засідання 17 листопада відмовив у клопотанні про відвід суддів під час розгляду прави про відповідність Конституції закону «Про засади державної мовної політики», відомому як закон «Ківалова-Колесніченка». Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook народний депутат від «Народного фронту» Леонід Ємець.

«Конституційний Суд відмовився дати відвід суддям, які мають конфлікт інтересів через участь в узурпації влади Януковичем. Статус української мови визначатиметься складом суду, до якого немає довіри і який є залежним від політичних впливів», – написав Ємець.

Повідомляється, що клопотання про відвід суддів заявив представник ВО «Свобода» Олег Бондарчук.

Перед початком засідання КСУ будівлю суду пікетували активісти, серед яких і представники ВО «Свобода». Мітингувальники вимагали визнати закон неконституційним.

Народні депутати також попросили КСУ долучити до справи свідків та докази. Судді для вирішення цих клопотань пішли до нарадчої кімнати.

Конституційний суд України сьогодні розпочав розгляд справи за поданням 57 народних депутатів про відповідність Конституції закону «Про засади державної мовної політики» від 3 липня 2012 року, відомий громадськості як «мовний закон» Ківалова-Колесніченка.

Конституційне подання 57 народних депутатів про конституційність «мовного закону» надійшло до КСУ в липня 2014 року, а вже у жовтні було відкрито провадження у справі про конституційність закону.

Верховна Рада ухвалила ініційований Партією регіонів законопроект «Про засади державної мовної політики» 3 липня 2012 року. 8 серпня тодішній президент Віктор Янукович його підписав.

У дні Революції гідності в лютому 2014 року Верховна Рада проголосувала за законопроект про скасування «мовного закону», але тодішній в.о. президента і спікер Олександр Турчинов його не підписав. Таким чином, закон про скасування не набрав чинності, а так званий «мовний закон» Ківалова-Колесніченка є чинним.

XS
SM
MD
LG