Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі протестували через відсутність мера на вшануванні жертв Голодомору


Біля Запорізької міськради відбулося нове вшанування пам’яті жертв Голодомору, організоване активістами на знак протесту проти того, що міський голова Володимир Буряк був відсутній на офіційних заходах на вшанування жертв Голодомору в суботу, 26 листопада.

Учасники акції принесли до мерії та розвісили на її огорожі плакати з написами «Голодомор – геноцид української нації», «Тоді нас врятував хліб. Сьогодні врятує пам’ять», «Не підлягає забуттю» тощо. Активісти також запалили лампадку, які залишили біля міськради.

«Нас обурив той факт, що міська влада проігнорувала відзначення трагедії Голодомору. Не було мера. До того ж він ніяк не відреагував у соціальних мережах щодо річниці Голодомору. Ми вирішили провести просвітницьку акцію – повісити плакати, що інформують про цю трагедію, щоб міська влада, мер, коли вийдуть із роботи, прочитали, дізналися про цю трагедію. Минулого року Буряк на заходах був. Якщо минулого року по всій східній Україні всі мери міст вшановували трагедію Голодомору, ставили свічки, то цього року спостерігаємо систему, що у Кривому Розі, Маріуполі, Запоріжжі і багатьох інших східних містах міська влада проігнорувала ці заходи», – сказав організатор акції Олексій Мосейко.

У мерії повідомили, що в офіційних заходах із нагоди вшанування пам’яті жертв Голодомору міську владу представляв керівник справ виконкому міськради Роман Омельянович.

«26 листопада був проведений спільний захід, і міська влада брала в ньому активну участь, і були її представники. Більш того, у нас весь тиждень у міськраді буде проводитись тематична фотовиставка. Вона зараз є у холі міської ради. Це спогади людей, що пережили ці страшні події. Тому не можна сказати, що міська влада не зреагувала і не брала участь у заходах», – заявив начальник управління внутрішніх справ міської ради Володимир Головешко.

Особисту позицію міського голови Запоріжжя Володимира Буряка щодо понеділкової акції та його відсутності на суботній акції у прес-службі мерії не коментують.

День пам’яті жертв голодоморів встановлений в Україні на четверту суботу листопада.

Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить 3 мільйони 941 тисячу осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять 6 мільйонів 122 тисячі.

XS
SM
MD
LG