Доступність посилання

ТОП новини

Росія звинувачує США у зриві нових переговорів щодо Алеппо


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров

Росія звинуватила Сполучені Штати у скасуванні цього тижня зустрічі, на якій сторони могли обговорити ситуацію в сирійському місті Алеппо. Москва також заявляє, що бойовиків, які відмовляються залишити місто, буде «ліквідовано».

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що учасники переговорів зі США «змінили свою думку» щодо доцільності переговорів 6 або 7 грудня в Женеві. Лавров також вказав, що Сполучені Штати надіслали Росії нову пропозицію, яка «виглядає як спроба виграти час, щоб дозволити бойовикам... поповнити свої резерви».

Офіційний представник Держдепартаменту США Марк Тонер заперечив скасування переговорів. «Ми ніколи не підтверджували, що ці переговори заплановані на цей тиждень», – вказав речник і додав, що «ми не в тій ситуації, в якій є сенс зустрітися».

Держсекретар США Джон Керрі визнав, що повстанці можуть втратити контроль над Алеппо, але додав, що переговори все одно будуть необхідні для завершення війни.

Цсі ці заяви пролунали на тлі подальшого просування сирійських урядових сил вглиб дотепер контрольованих антиурядовими повстанцями районів на сході Алеппо.

За інформацією базованих у Лондоні спостерігачів за правами людини у Сирії, наразі війська сирійського президента Башара аль-Асада контролюють близько 70% східної частини Алеппо.

Місто Алеппо розділене на зони, зайняті урядовими силами і загонами опозиції. Армія президента Сирії Бараша аль-Асада за підтримки російської авіації завдає ударів по районах, які контролюють повстанці.

Країни Заходу підозрюють Росію у воєнних злочинах під час бомбардування Алеппо. Кремль ці звинувачення відкидає.

Відбиття у повстанців Алеппо, яке є останнім їхнім оплотом у великому місті, для сирійських урядових військ і їхніх союзників стало б найбільшою перемогою у громадянській війні у Сирії, що триває з 2011 року.

XS
SM
MD
LG