Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ірану наказав створювати ядерні силові установки для флоту


Хасан Роугані, архівне фото
Хасан Роугані, архівне фото

Президент Ірану Хасан Роугані наказав ученим країни створювати ядерні силові установки для морських кораблів і суден у відповідь на дії США, які в Тегерані вважають порушенням минулорічної ядерної угоди.

Як мовиться в листі Роугані, що його оприлюднило державне агентство IRNA, він наказав Організації атомної енергії Ірану почати працю над планами проектування і виробництва дизельних і ядерних силових установок для морського транспорту.

Крім того, Роугані наказав Міністерству закордонних справ Ірану підготувати до міжнародного комітету, що наглядає за виконанням ядерної угоди, офіційну скаргу на дії США, а саме на нещодавню ухвалу Конгресу США продовжити ще на 10 років чинність американського закону про санкції проти Тегерана.

За ядерною угодою, підписаною в липні 2015 року між шістьма світовими державами й Іраном, із Тегерана поступово знімаються міжнародні санкції, запроваджені через його ядерну програму, у відповідь на різке обмеження Іраном обсягів цієї програми, що мають унеможливити здобуття Тегераном атомної зброї.

Зокрема, свої санкції почали знімати і США. Але Конгрес ухвалив закон, який іще на 10 років дасть юридичне підґрунтя, щоб у разі можливих порушень із боку Тегерана Вашингтон міг поновити ці санкції. Як очікують, президент США Барак Обама ближчим часом підпише цей закон. Тегеран вважає цей крок Вашингтона порушенням ядерної угоди.

XS
SM
MD
LG