Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані прощаються з колишнім президентом Рафсанджані


В Ірані почалися три дні жалоби за колишнім президентом Акбаром Хашемі Рафсанджані, який помер 8 січня від серцевого нападу у віці 82 років.

Президент Ірану Хасан Роугані і його адміністрація 9 січня віддали шану Рафсанджані у мечеті Джамаран на півночі Тегерана, де виставили труну з його тілом. Крім представників влади, попрощатися з колишнім президентом прийшли сотні людей.

Поховають Рафсанджані 10 січня. Цей день в Ірані оголосили державним вихідним.

Рафсанджані був президентом Ірану у 1989–1997 роках. У питанні зближення його країни з Заходом його називали прагматичним консерватором.

Рафсанджані балотувався в президенти також у 2005 році, але програв Махмуду Ахмадінежаду. Після поразки Рафсанджані відкрито критикував нового президента.

У 2013 році він знову мав намір обиратися на президента, але виборча комісія відхилила його кандидатуру з огляду на вік. Рафсанджані зрештою підтримав Хасана Роугані, який і переміг на виборах.

Акбар Хашемі Рафсанджані також очолював Раду доцільності, що розглядає суперечки між парламентом і необраною Радою вартових Конституції, що складається з чільних релігійних діячів. Крім того, він був членом Зібрання експертів – найвищого релігійного органу, що наглядає за діяльністю верховного керівника Ірану – найвищого релігійного діяча, що має вирішальне слово в усіх питаннях життя країни.

XS
SM
MD
LG