Доступність посилання

ТОП новини

США: висуванець на чоло ЦРУ звинуватив Росію в загрозі Україні і Європі, але не «Ісламській державі»


Майк Помпео під час слухання, Вашингтон, 12 січня 2017 року
Майк Помпео під час слухання, Вашингтон, 12 січня 2017 року

Висуванець обраного президента США Дональда Трампа на посаду директора Центрального розвідувального управління Майк Помпео, нині член Палати представників-республіканець, звинуватив Росію у створенні загрози для України і Європи, але не для екстремістського угруповання «Ісламська держава».

На слуханні в комітеті з питань розвідки Сенату, що розглядає його затвердження, він заявив: «Росія почала агресивно утверджуватися у світі, вдершись в Україну і окупувавши (її територію), загрожуючи Європі і при цьому не роблячи майже нічого, щоб допомогти знищенню «Ісламської держави».

Помпео також заявив, що згоден із оцінкою спецслужб США, що саме Росія влаштувала кібернапади з метою вплинути на президентські вибори у США.

За його словами, він був присутній наприкінці минулого тижня на зустрічі Трампа з чільними представниками спецслужб, які знайомили обраного президента з доповіддю про це втручання, і вважає, що ця доповідь є «якісним аналітичним продуктом».

Сам Доналдьд Трамп до тієї зустрічі багато разів ставив під сумнів висновки про кібервтручання Росії у вибори за наказом російського президента Володимира Путіна, але після знайомства з доповіддю визнав причетність Росії до цього, хоча применшував дії Москви й наголошував, що вони не вплинули на результат виборів, тобто на його обрання.

Обраний президент також виступав за примирливе ставлення до Росії і посилення співпраці з нею в боротьбі з тероризмом, зокрема, з угрупованням «Ісламська держава». Саме боротьбу з цим угрупованням Росія назвала метою свого втручання у війну в Сирії на боці режиму президента Башара аль-Асада, хоча, за даними аналітиків, величезна більшість повітряних ударів Росії була спрямована не проти ісламістів, а проти інших, поміркованіших супротивників сирійського режиму.

XS
SM
MD
LG