Доступність посилання

ТОП новини

Військові заперечили твердження сепаратистів про обстріл села Безіменного


На військовій базі спільних російсько-сепаратистських сил у Безіменному, архівне фото
На військовій базі спільних російсько-сепаратистських сил у Безіменному, архівне фото

У прес-центрі штабу антитерористичної операції проти спільних російсько-сепаратистських сил на частині сходу України відкинули твердження угруповання «ДНР» про нібито обстріл Збройними силами України села Безіменного на півдні Донецької області під час проведення там мітингу з нагоди 9 травня.

«НЗФ ОРДЛО намагаються дискредитувати керівництво України і звинуватити його в порушенні міжнародного права та мінських домовленостей», – наголосили військові.

Ця інформація не відповідає дійсності, бо за даними чергових змін, із боку Збройних сил України обстрілів у напрямку цього населеного пункту не зафіксовано, мовиться в повідомленні. Крім того, за проведенням святкового мітингу спостерігали представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які про ці події не заявляли. Також Збройні сили України, виконуючи мінські домовленості, повністю відвели від лінії розмежування важке озброєння та виконують умови щодо режиму припинення вогню, додали у прес-центрі.

У штабі нагадали, що 4 травня незаконні збройні формування окремих районів Донецької області вже намагалися дискредитувати уряд України та здійснювали провокації щодо військовослужбовців Збройних сил України, обстрілюючи власні позиції поблизу населеного пункту Безіменне та видаючи це за нібито обстріли з боку Збройних сил України.

Раніше у вівторок в угрупованні «ДНР» заявили про ранковий обстріл окупованого села Безіменне, що через лінію фронту навпроти Широкина, українськими військами зі зброї великого калібру в той час, як там відбувався мітинг із нагоди 9 травня. Сепаратисти заявляють, що там були поранені один їхній бойовик і троє цивільних, пошкоджені кілька будинків.

Після попередніх заяв сепаратистів про обстріл Безіменного спостерігачі ОБСЄ відвідали це село 6 травня і встановили, що зафіксовані пошкодження були здійснені внаслідок вибухів танкових снарядів, вистрелених із західного напрямку (тобто з боку, де далі розташовані позиції українських сил). При цьому спостерігачі нагадали, що від місця влучань до лінії контакту відстань близько 7 кілометрів (а до потенційних українських танкових позицій іще далі). Танки, які використовують у зоні конфлікту на Донбасі, здатні стріляти на відстані, як правило, до 4–5 кілометрів. Теоретично можливо досягти й більшої далекосяжності, та для точних влучань на таких відстанях доцільно використовувати артилерію.

XS
SM
MD
LG