Доступність посилання

ТОП новини

Раді пропонують розширити коло людей, які підпадають під реабілітацію жертв комуністичного режиму


Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович
Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович

Український інститут національної пам’яті повідомляє, що спільно з народними депутатами розробив законопроект щодо вдосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років.

Як мовиться в повідомленні на сайті інституту 19 червня, цей проект закону розширює коло осіб, які підпадають під реабілітацію жертв комуністичного режиму, і покликаний «відновити справедливість щодо жертв комуністичного режиму та подальшої трансформації України в демократичну правову державу».

«Дотепер в Україні є чинним закон про реабілітацію, ухвалений ще в час існування СРСР. Тому значна частина тих, хто потрапили під жорна репресій комуністичного режиму, досі формально вважаються злочинцями. Наш законопроект суттєво розширює коло осіб, які підпадають під реабілітацію. Зокрема, в ньому прописана автоматична реабілітація осіб, які були покарані позасудовими органами («двійками», «трійками», особливими нарадами). Право на реабілітацію отримають ті, хто зі зброєю в руках боровся за незалежність України, був ув’язнений, примусово поміщений у психіатричний заклад, трудову армію, позбавлений майна через «експропріацію» чи «розкуркулення», – заявив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Окрім того, за його словами, вводиться категорія особи, потерпілої від репресій – родичів людини, що була репресована комуністичним режимом. Також запропонована нова процедура реабілітації, яка максимально враховуватиме усі обставини здійснення репресії проти конкретної особи – через комісії при обласних державних адміністраціях.

Законопроект був зареєстрований у Верховній Раді України 9 червня. Коли Верховна Рада планує його розглядати, наразі не відомо.

XS
SM
MD
LG