Доступність посилання

ТОП новини

Москва і Пекін закликали зупинити ядерну програму Пхеньяна і спільні навчання Сеула й Вашингтона


Офіційне фото північнокорейського агентства ЦТАК: керівник країни Кім Чон Ин (другий праворуч унизу) спостерігає за підготовкою до пуску ракети «Хвасон-14», 4 липня 2017 року
Офіційне фото північнокорейського агентства ЦТАК: керівник країни Кім Чон Ин (другий праворуч унизу) спостерігає за підготовкою до пуску ракети «Хвасон-14», 4 липня 2017 року

Росія і Китай у спільній заяві назвали неприйнятною і такою, що суперечить резолюціям Ради безпеки ООН, заяву Північної Кореї про запуск раніше у вівторок балістичної ракети.

Водночас, мовиться в заяві міністерств закордонних справ двох країн, вони висувають спільну ініціативу «подвійного заморожування»: і ракетно-ядерної діяльності Північної Кореї, і широкомасштабних військових навчань США і Південної Кореї.

При цьому, серед іншого, Москва і Пекін виступили проти «військової присутності позарегіональних сил у Північно-Східній Азії і її нарощування під приводом протидії ракетно-ядерним програмам КНДР». Обидві країни заявили, що розміщення в регіоні нових комплексів протиракетної оборони США, відомих як THAAD, «завдає значної шкоди інтересам стратегічної безпеки регіональних держав, включно з Росією і Китаєм».

Заяву підписали в перебігу візиту до Москви урядової делегації Китаю на чолі з головою країни Сі Цзіньпіном.

Раніше у вівторок Північна Корея запустила чергову балістичну ракету, а по тому в заяві оголосила, що це було успішне випробування нової міжконтинентальної балістичної ракети «Хвасон-14».

За даними військових сусідніх Південної Кореї і Японії, а також науковців США, ракета досягла висоти близько 2500 кілометрів чи й більше і пролетіла понад 900 кілометрів за час близько 40 хвилин – це означає, що при запуску за більш пологою траєкторією ракета буде здатна досягти відстані майже 7000 чи й 8000 кілометрів, тобто, ймовірно, дістатися території США на Гаваях чи Алясці, – і, таким чином, належить до класу міжконтинентальних ракет.

Тим часом військові США класифікували ракету як «балістичну середньої далекосяжності», а російські навели цілком інші цифри характеристик її польоту – висота 535 кілометрів, а дальність 510 кілометрів, – що так само мало б означати, що вона не міжконтинентальна. Ці дані викликають сумнів у фахівців, які звертають увагу, що в такому разі політ не міг би тривати майже 40 хвилин.

Запуск був здійснений у день зустрічі керівників Росії Володимира Путіна і Китаю Сі Цзіньпіна в Москві. Обидві країни засуджують ракетно-ядерну програму Пхеньяна, але при цьому виступають проти суворіших санкцій щодо Північної Кореї і блокують такі намагання в Раді безпеки ООН.

Також запуск 4 липня відбувся в день національного свята США – Дня незалежності. Президент США Дональд Трамп раніше заявляв, що Вашингтон ні в якому разі не допустить створення Північною Кореєю міжконтинентальної балістичної ракети.

Відразу після появи повідомлень про цей пуск Трамп заявив у твітері, що «важко повірити, що Південна Корея та Японія миритимуться з цим далі». Тоді ж він також закликав Китай, що є фактично єдиним союзником Пхеньяна, і то в економічній галузі, вплинути на Північну Корею і «закінчити цю нісенітницю раз і назавжди».

Для протистояння ракетно-ядерній загрозі Північної Кореї США розташовують на території сусідньої Південної Кореї свою систему протиракетної оборони THAAD. Китай різко протестує проти цього, вважаючи, що ця система буде здатна протистояти і його ядерній зброї і тим порушує баланс сил; Росія підтримує його в цьому.

Пхеньян заявляє, що Вашингтон і Сеул мають ворожі наміри щодо нього, і це змушує його далі й далі розробляти свою ракетно-ядерну програму для захисту від очікуваного на Півночі нападу. Серед таких загроз Північ називає в першу чергу регулярні військові навчання, які спільно проводять Південь і дислоковані там іще з часів Корейської війни війська США.

XS
SM
MD
LG