Доступність посилання

ТОП новини

Колишня президент Аргентини заперечує, що прикривала причетних до теракту 1994 року іранців 


Колишня президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер
Колишня президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер

Колишня президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер 26 жовтня заперечила в суді, що прикривала іранців, звинувачених у причетності до вибуху 1994 року в єврейському центрі в Буенос-Айресі.

Фернандес де Кіршнер назвала звинувачення «правовою нісенітницею» та звинуватила нинішнього президента Мауріціо Макрі в «судовому переслідуванні» опозиції. Крістіна Фернандес де Кіршнер, яка була президентом з 2007 до 2015 року, подала письмову заяву судді Клаудіо Бонадіо, який розслідує імовірне приховування обставин справи з боку самої Фернандес де Кіршнер та її 14 помічників.

64-річну екс-президента звинувачують у тому, що 2013 року вона підписала з Іраном спеціальну угоду. Її умови дозволили Тегерану провести розслідування щодо провідних іранських чиновників, звинувачених у нападі, в Ірані, а не в Аргентині.

Угода була визнана неконституційною і не набрала чинності. Фернандес де Кіршнер заявила в суді, що домовленості «мали одну мету: уможливити розслідування, щоб справа могла йти вперед». Вона сказала, що оскільки Іран та Аргентина не мають угоди про екстрадицію, то іншого способу продовжити розслідування не було.

В наслідок атаки на єврейський громадський центр у Буенос-Айресі в 1994 році загинули 85 людей.

XS
SM
MD
LG