Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина закликала ОБСЄ направити спостерігачів на Закарпаття


Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто закликав спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ здійснювати постійний моніторинг ситуації в Закарпатській області через «напруження» в регіоні.

Під час виступу на засіданні Ради міністрів ОБСЄ в австрійському Відні він зазначив, що Угорщина «стурбована напруженням у Закарпатській області», де, за його словами, проживає 150 тисяч угорців.

«Відбулися антиугорські демонстрації, які також мобілізували людей з інших частин України, коли наші національні символи були спаплюжені і лунали антиугорські гасла. Через це ми закликаємо до постійної присутності спостерігачів СММ у Закарпатській області», – сказав Сійярто.

Він зазначив, що мандат Спеціальної моніторингової місії поширюється на територію всієї України, і тому «не повинно бути перешкод для постійної присутності спостерігачів ОБСЄ на Закарпатті».

Сійярто також висловив розчарування новим українським законом про освіту.

«Угорщина підтримувала Україну в багатьох сферах. Ми постачали газ на основі реверсного потоку, ми фінансували багато проектів, у тому числі інфраструктурних та інституційних, і саме тому для нас було справжнім розчаруванням, коли у вересні український парламент ухвалив закон про освіту. Цей закон позбавляє вже існуючих прав осіб, які належать до національних меншин, коли справа стосується освіти, й освіти рідною мовою», – заявив міністр.

Відносини між Україною та Угорщиною загострилися у зв’язку з новим українським законом про освіту, який набрав чинності 28 вересня. Норма закону щодо мови освіти, державної, викликала критику в деяких колах в Україні та за кордоном.

Перехідні положення закону передбачають: «особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою».

Статтю 7 закону «Про освіту» (про те, що мовою освіти є державна, українська, мова), яка викликала стурбованість, надіслали на розгляд Венеціанської комісії. Висновки комісії очікуються в грудні.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Гриневич у НАТО про норми закону про освіту: це питання національної безпеки

Чи потрібна укромадярам «велика Угорщина»?

Освіта і мова. Чи виконував Будапешт те, що нині вимагає від Києва?

Чи винна Україна, що закарпатські угорці погано знають українську мову?

XS
SM
MD
LG