Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН розглядає нову резолюцію щодо Єрусалима


Протести палестинців після рішення президента США Дональда Трампа офіційно визнати Єрусалим столицею Ізраїлю, Західний берег Йордану, 8 грудня 2017 року
Протести палестинців після рішення президента США Дональда Трампа офіційно визнати Єрусалим столицею Ізраїлю, Західний берег Йордану, 8 грудня 2017 року

Рада безпеки ООН вивчає проект резолюції, що перешкоджає визнанню США Єрусалима столицею Ізраїлю.

У тексті, який цитують західні агенції, зокрема, вказано, «що будь-які дії або рішення щодо зміни характеру, статусу або демографічного складу священного міста Єрусалиму – юридично неправомірні і повинні бути анульовані відповідно до резолюцій Ради безпеки ООН».

У проекті резолюції, внесеному Єгиптом, безпосередньо не згадуються ні Сполучені Штати, ні президент Дональд Трамп, який минулого тижня оголосив про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю.

Резолюція може бути поставлена на голосування вже найближчими днями. Для її затвердження потрібна підтримка дев’яти країн, представлених в Раді безпеки, але Сполучені Штати як її постійний член можуть заветувати документ.

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп оголосив 6 грудня, що США офіційно визнають Єрусалим столицею Ізраїлю і пообіцяв перевести посольство США з Тель-Авіва через декілька років.

Цей крок Трампа викликав критику з боку палестинців, їхніх арабських союзників, а також країн Заходу.

Статус Єрусалима є болючим питанням для всіх сторін близькосхідного врегулювання. Зокрема, палестинці вважають, що Східний Єрусалим має бути столицею їхньої майбутньої держави.

За планом ООН 1947 року про створення на території тодішньої Британської Підмандатної Палестини двох окремих держав, єврейської і арабської, Єрусалим мав стати окремою одиницею зі спеціальним міжнародним режимом під керуванням ООН.

Фактично вже 1948 року новостворений Ізраїль за результатами першої арабсько-ізраїльської війни взяв під контроль західну частину міста і 1949-го оголосив Єрусалим столицею, Східний Єрусалим тоді опинився під окупацією Йорданії. Ізраїль захопив і Східний Єрусалим разом із історичним Старим містом у перебігу Шестиденної війни 1967 року, а пізніше оголосив про анексію цієї території, заявивши, що весь Єрусалим є його неподільною столицею.

Світова спільнота на підставі плану 1947 року не визнає належності Єрусалима Ізраїлеві, особливо ж анексії Ізраїлем Східного Єрусалима і проголошення всього міста столицею країни, практично всі посольства інших держав в Ізраїлі, зокрема і США, розташовані в Тель-Авіві.

XS
SM
MD
LG