Доступність посилання

ТОП новини

«Ощадбанк» заперечує звинувачення в незаконності спецконфіскації коштів Януковича


«Ощадбанк» заперечує звинувачення в незаконності спецконфіскації 1,5 мільярда доларів, арештованих на рахунках колишнього президента Україна Віктора Януковича і його оточення.

«Усі кошти зі спецконфіскації перебувають на рахунках Держказначейства. Будь-які звинувачення в «незаконному списанні» не мають ніяких підстав. Ощадбанк діяв чітко і безумовно відповідно до вимог чинного законодавства», – йдеться у заяві банку.

В «Ощадбанку» зауважують, що фінустанова отримала вирок суду, який «набрав законної сили та містив прямі зобов’язання щодо його виконання».

«Інформацію щодо перерахування коштів на рахунки Держказначейства підтверджено. Відповідні документи знаходяться в розпорядженні всіх зацікавлених державних органів та оприлюднені на сайті Генпрокуратури», – додають в банку.

«Ощадбанк» вважає безпідставними обвинувачення на адресу посадових осіб, які готові співпрацювати зі слідством і надати всі необхідні документи для юридичного підтвердження законності своїх дій.

«Ощадбанк» просить керівництво держави, Кабінет Міністрів, а також керівництво ГПУ й САП звернути увагу на ситуацію, коли держбанком на дохід держбюджету перераховано кошти, і він стає «об’єктом переслідування з боку держави».

Напередодні ЗМІ повідомили, що Національне антикорупційне бюро вилучило документи в «Ощадбанку» за провадженнями щодо спецконфіскації коштів Януковича. НАБУ цих заяв наразі не коментувало.

Національне антикорупційне бюро розслідує кримінальне провадження щодо співробітників «Ощадбанку» через зникнення 156,8 мільйонів доларів США на арештованих рахунках компанії Quickpace Limited, яку пов’язують з Олександром Онищенком – фігуранта справи щодо «Укргазвидобування».

За даними НАБУ, станом на 17 жовтня 2017 року, ці кошти «зникли з рахунків», в «Ощадбанку» пояснили це тим, що «ці кошти були нібито перераховані до держбюджету на підставі вироку Краматорського суду Донецької області, яким було затверджено угоду про визнання винуватості з громадянином Аркадієм К». Народний депутат Олександр Онищенко заявив, що не має стосунку до цих коштів на рахунках «Ощадбанку».

У квітні генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що суд у Краматорську на Донеччині схвалив рішення про конфіскацію коштів колишнього президента України Віктора Януковича і його оточення. Це рішення досі не оприлюднили.

Державне підприємство «Інформаційні судові системи», яке зобов’язане оприлюднити судове рішення у реєстрі, посилається на заборону органів прокуратури. Генеральна прокуратура, у свою чергу, стверджує, що визнала це рішення державною таємницею.

XS
SM
MD
LG