Доступність посилання

ТОП новини

У Росії призначили додаткову експертизу підручника історії через висвітлення подій в Україні


Міністерство освіти і науки Росії спрямувало на повторну експертизу російський шкільний підручник історії, в якому згадані «революція в Києві» чи «Кримський півострів, що поплив в іншому напрямку».

Як мовиться в документі, що оприлюднений 11 січня на сайті міністерства, його науково-методична рада з підручників на засіданні 27 грудня ухвалила, що таку «додаткову наукову історико-культурну експертизу» має здійснити Російська академія наук і результати подати до 27 січня.

У жовтні 2017 року в Росії вирішили перевірити підручники історії щодо змалювання подій в Україні 2013–14 років стосовно його «достовірності і коректності з юридичного і політичного погляду», як це офіційно бачать у Москві. Перевірки ініціював Сергій Цеков, якого Росія вважає представником від Криму в Раді федерації, верхній необраній палаті парламенту (його незаконно призначила на це місце встановлена Росією у Криму влада). Він, зокрема, висловив обурення російським підручником «Історія Росії» для 10-го класу (в Росії 11-річна середня освіта).

Цей підручник цілком виправдовує захоплення Криму, хоча описує це словами про «Кримський півострів, який поплив в іншому напрямку», ніж решта України. Також підручник виправдовує підтримку Росією «повстанців», як у ньому мовиться, з незаконних збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР» на частині українського Донбасу, які у книжці названі «народними республіками».

Але при цьому підручник пише, серед іншого, про те, що «революція, що почалася в Києві, стала явищем міжнародної політики». Як заявляв Цеков, так писати не можна, бо в Києві, за його словами, відбувся «кривавий путч».

Як ухвалила тоді Рада федерації Росії, перевірка мала б стосуватися не тільки викладу матеріалу про незаконне захоплення Росією українського Криму, щоб виправдати його в очах читачів, а й повідомлень про події на материковій частині України, щоб вони відповідали офіційній риториці Москви.

Росія у своїй пропаганді твердо дотримується версії, ніби захоплення українського Криму було «законним», усупереч грубому порушенню Москвою при цьому міжнародного права і українського законодавства. Росія також прихильно змальовує бойовиків підтримуваних нею угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними, і заперечує будь-яку свою причетність до своєї власної гібридної агресії проти України. За твердженнями Москви, в Україні після нібито «державного перевороту» на початку 2014 року (так називають події часів Революції гідності і подальшого самоусунення тодішнього президента Віктора Януковича від виконання своїх обов’язків і його втечі до Росії – ред.) триває начебто «внутрішній конфлікт і громадянська війна».

XS
SM
MD
LG