Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Македонії ухвалив поширити офіційний статус албанської мови на всю країну


Перед будівлею парламенту Македонії відбувся цього разу нечисленний протест проти голосування про мови, Скоп’є, 11 січня 2018 року
Перед будівлею парламенту Македонії відбувся цього разу нечисленний протест проти голосування про мови, Скоп’є, 11 січня 2018 року

Парламент Македонії ухвалив в остаточному читанні закон про зміни до закону про мови, що має на меті поширити офіційний статус албанської мови на всю країну.

За запровадження двомовності проголосували 69 депутатів із загалом 120. Провідна опозиційна партія «ВМРО-ДПМНЕ», що виступає проти такої зміни, бойкотувала голосування.

Для набуття чинності закон іще має підписати президент країни, який критично ставиться до зміни.

Напередодні голосування нині опозиційна національно-консервативна партія «ВМРО-ДПМНЕ» заявила, що закон «поглиблює розбіжності і шкодить єдності македонського суспільства».

«Двомовність створить хаос у законному порядку і призведе до неефективності інституцій», – мовиться в заяві партії.

І «ВМРО-ДПМНЕ», і ще кілька політичних сил вважають закон антиконституційним і таким, що завдає шкоди національним інтересам Македонії.

Прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв, лідер нині владної партії «Соціал-демократичний союз Македонії», обіцяв провести такий закон у парламенті, коли укладав минулого року коаліційну угоду з двома партіями албанської меншини, голосів яких йому бракувало б для створення уряду. Тоді «ВМРО-ДПМНЕ» і низка інших політичних сил країни різко розкритикувала таку домовленість і звинуватила Заєва у зраді національних інтересів Македонії, країною проходили масові протести проти зміни мовного статусу.

Коаліційний уряд Заєва контролює 62 голоси депутатів зі 120 і має підтримку ще 5 депутатів від третьої партії албанської меншини, що не стала входити до уряду; опозиційні сили мають 53 голоси.

Президент Македонії Джорґе Іванов, якого висунула на цю посаду «ВМРО-ДПМНЕ», тривалий час відмовлявся надавати Зоранові Заєву мандат на формування уряду саме через його домовленість із партіями албанської меншини щодо зміни статусу албанської мови.

Нині чинне законодавство, що стосується мов, визначає македонську як національну мову країни і єдину офіційну на всій її території (поняття «державна мова» в Македонії не використовується), а шість офіційно визнаних мов меншин, серед них і албанська, мають офіційний статус паралельно з македонською в місцевостях, де ця меншина становить принаймні 20 відсотків населення.

Албанці за національністю становлять близько чверті від понад 2-мільйонного населення Македонії, хоча самі вони твердять, що їх понад третина. 2001 року Македонія була на межі громадянської війни через збройні заворушення представників албанської меншини, що домагалися розширення своїх прав – і частково тоді вже домоглися.

XS
SM
MD
LG