Доступність посилання

ТОП новини

У Росії попередньо схвалили запровадження статусу «іноземних агентів» для окремих журналістів і блогерів


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

У парламенті Росії зробили перший крок до запровадження статусу «іноземних агентів», який нині стосується юридичних осіб, і для окремих журналістів і блогерів. Державна дума, нижня палата парламенту, схвалила законопроект про це в першому з трьох читань.

Законопроект, зокрема, пропонує надати Міністерству юстиції Росії право зараховувати до «іноземних агентів» окремих осіб, які «виконують функцію засобу масової інформації» і отримують «пряме чи непряме фінансування» від «державних джерел у країнах, де існують обмеження на роботу російських засобів інформації».

Документ, що має внести зміни до нині чинного законодавства щодо «іноземних агентів», також передбачає вимогу до всіх засобів інформації чи осіб, визнаних «іноземними агентами», повідомляти, що їхня продукція створена саме «іноземним агентом».

Крім того, в разі набуття чинності законопроект вимагатиме від іноземних засобів інформації, визнаних «іноземними агентами», обов’язково створювати для роботи в Росії російські юридичні особи, якщо вони цього ще не зробили.

Як очікують, документ пройде всі необхідні читання в обох палатах парламенту Росії без значних змін і буде підписаний президентом Росії Володимиром Путіним.

У листопаді минулого року після підпису Путіна в Росії набув чинності закон, що надав Мін’юстові права визначати як «іноземних агентів» засоби інформації, що працюють чи фінансуються з-за кордону; доти такий статус міг стосуватися тільки громадських організацій.

5 грудня 2017 року Міністерство юстиції Росії оголосило «іноземними агентами» Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода і сім його проектів, а також «Голос Америки», але утрималося від такого визначення щодо інших іноземних засобів інформації.

На Заході нині пропоновані зміни викликають занепокоєння, що Москва може використовувати статус «іноземного агента» вже й проти іноземних кореспондентів, які працюють у Росії.

Росія заявляє, що всі ці зміни є відповіддю на тиск, якого, як стверджують у Москві, зазнають російські засоби інформації за кордоном, у першу чергу в США. Вашингтон відкинув звинувачення в тиску на російські засоби інформації.

XS
SM
MD
LG