Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін пропонує створити українсько-італійську слідчу групу в справі нацгвардійця Марківа


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін запропонував створити українсько-італійську слідчу групу для розслідування справи заарештованого в Італії військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа.

За словами Клімкіна, на час слідства він не має права розголошувати його деталі.

«Я впевнений, що юридично буде доведена стовідсоткова невинуватість Марківа. Звичайно, ми намагаємось надати слідству всю необхідну допомогу, в тому числі юридичну. По-друге, ми вважаємо, і ми до цього готові, що це розслідування має здійснюватися спільно. Ми надаємо всі необхідні данні і доказ», – сказав міністр 30 січня після зустрічі з італійським колегою Анджеліно Альфано.

Альфано підтримав ініціативу Клімкіна. «Я думаю, що в інтересах усіх шукати правду, і я повністю упевнений, що судові органи Італії приймуть Україну в розслідування, і це буде двосторонній розгляд справи. І буде група слідчих з обох країн», – сказав італійський міністр.

30 червня 2017 року в Італії затримали українського військовослужбовця Марківа за підозрою в убивстві італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі поблизу міста Слов’янська Донецької області в травні 2014 року. Українець перебуває в італійському місті Павіа. За даними Генпрокуратури України, Марків має, крім українського, також італійське громадянство.

За даними українського слідства, загибель Андреа Роккеллі та його колеги сталася внаслідок артобстрілу з боку підтримуваних Росією бойовиків. Заступник генерального прокурора України Євген Єнін заявив, що італійський фотожурналіст був убитий, коли перебував на непідконтрольній українській владі на той момент території між позиціями збройних формувань і угруповань бойовиків. При цьому він відвідав «сіру зону» без погодження з офіційною владою України. Заступник генпрокурора розповів, що українське слідство не встановило осіб, які могли б бути причетні до загибелі Роккеллі. При цьому українська сторона не отримувала від італійських правоохоронців клопотань про міжнародну правову допомогу в справі про вбивство Роккеллі.

Генеральна прокуратура також не отримувала запитів від італійської сторони на проведення слідчих дій на території України. Адвокат Марківа запропонував прокурорам і представникам італійської поліції разом поїхати в Україну для проведення серії експертиз на горі Карачун Донецької області.

16 листопада Арсен Аваков звернувся до міністра закордонних справ Італії Анджеліно Альфано з листом у зв'язку з відхиленням клопотання Марківа із закликом звернути увагу на справу, щоб уникнути спекуляцій.

XS
SM
MD
LG