Доступність посилання

ТОП новини

УІНП заявляє, що не може гарантувати безпеку і свободу слова українським історикам у Польщі


Президент Польщі Анджей Дуда (на фото) 6 лютого заявив, що підписує зміни до закону про Інститут національної пам’яті, які передбачають, зокрема, кримінальне переслідування тих, хто заперечуватиме «злочини українських націоналістів», скоєні щодо громадян Польщі в період 1925–1950 років
Президент Польщі Анджей Дуда (на фото) 6 лютого заявив, що підписує зміни до закону про Інститут національної пам’яті, які передбачають, зокрема, кримінальне переслідування тих, хто заперечуватиме «злочини українських націоналістів», скоєні щодо громадян Польщі в період 1925–1950 років

Українсько-польський форум істориків, який почергово відбувався на території України і Польщі, відтепер може проводити засідання лише на українській території, заявляє Український інститут національної пам’яті.

В УІНП пояснюють, що це пов’язано з ухваленням у Польщі закону про Інститут національної пам’яті, який передбачає, зокрема, кримінальну відповідальність за заперечення «злочинів українських націоналістів 1925-1950 років» і «суттєво звужує простір для дискусій та діалогу».

В Українському інституті національної пам’яті заявляють, що не можуть гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території і безпеку їх перебування там.

«Український інститут національної пам'яті, який забезпечував функціонування української частини форуму, не бачить можливостей для його продовження в попередньому форматі. Ми не можемо гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території чи навіть безпеку їх перебування там. Тому, слідуючи цінностям відкритого діалогу і вільного доступу до джерел, звертаємося до польських колег з пропозицією, щодо продовження історичних дискусій на території України, де відсутні будь-які обмеження чи політичний диктат щодо оцінок минулого», – заявляють в УІНП.

В інституті також наголосили, що дискусії про минуле мають залишатися прерогативою істориків, а не політиків.

6 лютого президент Польщі Анджей Дуда заявив, що вирішив підписати зміни до закону про Інститут національної пам’яті, які передбачають кримінальне переслідування тих, хто приписуватиме полякам злочини нацистів, зокрема вживатиме словосполучення «польські табори смерті», а також тих, хто заперечуватиме «злочини українських націоналістів», скоєні щодо громадян Польщі в період 1925–1950 років.

Одночасно президент Польщі повідомив, що передасть документ до Конституційного суду, щоб перевірити його конституційність.

Раніше документ підтримали обидві палати польського парламенту – Сейм і Сенат.

Президент України Петро Порошенко 1 лютого заявив, що закон «не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Польщею та Україною», і що «історична правда вимагає відвертої розмови і діалогу, а не заборон».

У Держдепартаменті США заявили, що польський закон про Інститут національної пам’яті «може підірвати свободу слова та академічний дискурс». Також у департаменті зауважили, що потрібно «бути обережними, щоб не перешкоджати обговоренню і коментуванню Голокосту». Ця частина законодавчих змін у Польщі також обурила Ізраїль, де закон назвали «необґрунтованим».

XS
SM
MD
LG